Jubileumdag vol oude nautische tradities

Jubileumdag vol oude nautische tradities

DRIMMELEN – Watersportvereniging Biesbosch bestaat vijftig jaar. Zaterdagmiddag werd dit gevierd met een nautisch evenement op de Drimmelse haven. Het zwaartepunt: de vlootschouw op de Amer.

In totaal brengen zo’n veertig zeilbootjes tijdens deze vlootschouw een groet uit aan het Admiraalschip. Op deze boot staan Commissaris van de Koning Wim van de Donk en burgemeester van Drimmelen Gert de Kok. ,,Erg leuk om te doen. De boten waren prachtig versierd en de schippers waren enthousiast”, kijkt De Kok terug, na zijn verblijf van anderhalf uur op het water. Als een boot het Admiraalschip passeert, dient een zeilschip haar zeilen te laten zakken, of wordt op een andere wijze een signaal van eerbied gegeven. In de veertiende eeuw trokken de schepen vervolgens ten strijde. ,,Toen de haven van Drimmelen in 1968 geopend werd, is er ook een vlootschouw gedaan. Toentertijd door Prinses Beatrix”, vertelt bestuurslid Erik van Dijk, die deze dag in goede banen leidt.

Het jubileum moest vooral een traditioneel karakter hebben, vervolgt Van Dijk. Door de vlootschouw centraal te stellen, speelt de rivier de gewenste essentiële rol. Aan de kant klinken scheepsvaartliederen en is plek voor een nautische markt. Het is er gedurende de dag goed druk. ,,De vereniging is ook springlevend. We hebben 360 leden en een bezettingsgraad van zo’n 95%. En er is voldoende nieuwe aanwas.” Peter van Doornmalen is al veertig jaar lid van de vereniging en organiseert winteractiviteiten. ,,Dat is denk ik de kracht ook; we organiseren heel veel. Het is daarom het hele jaar leuk.”

Daarbij wordt niet alleen aan de leden zelf gedacht, maar wordt ook de directe aanhang betrokken bij de activiteiten. ,,Zo laten we tweemaal per jaar De Zilvermeeuw tijdens de zeilwedstrijden op de Amer varen; dan heb je toch de beste plaatsen om zo’n wedstrijd te volgen.” Van Doornmalen roemt het verenigingsleven. ,,Er ontstaan goede contacten onderling, men heeft wat voor elkaar over. Ook deze dag is geheel door vrijwilligers samengesteld.” Maar, dat gedeelte baart ‘m nog wel eens zorgen. ,,De vereniging floreert nog altijd, maar hooguit honderd man zetten zich er ook echt voor in. Dat zouden er toch best wat meer mogen zijn.”

Op 16 september bestaat de vereniging officieel vijftig jaar. Dat wordt die dag gevierd met een groot feest voor de leden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »