Jubilerend Joepie gaat uit van eigen kracht

BREDA – Spelen met lijf en leden. Klauteren, glijden, op naar het volgende avontuur. Niets digitaal, maar een plek om offline je energie kwijt te raken. De Bredase binnenspeeltuin Joepie viert haar twintigjarig jubileum en toont zich nog altijd idealistisch. Ze waren de eerste binnenspeeltuin in de stad. Pioniers, haast. ,,De gemeente en bank snapten eerst niet wat we wilden doen. Ze dachten bij een binnenspeeltuin aan een gokhal”, glimlacht eigenaresse Liesbeth Boersma -Van Tilburg.

Het is inmiddels totaal ingeburgerd in de stad, maar in 1999 was het in Nederland een nog onbekend fenomeen. ,,We namen de gemeente en bank mee naar België. Daar waren meerdere kleine binnenspeeltuinen. Toen ze daar een hele schoolklas zagen spelen, werden ze gelijk enthousiast.”

Ze krijgen de kans om grond te kopen op de dan te bouwen Sportboulevard aan de Terheijdensweg. Een ideale locatie met het oog op het grote verzorgingsgebied van de stad. Een kinderparadijs, om ouders kortstondig te ontzien.

Inmiddels zijn er meer binnenspeeltuinen in Breda en omgeving. Denk aan Monkey Town, De Belhamel, Kids Wonderland, Avontura. ,,Die markt is groter geworden. Dat is goed, nu hebben kinderen en hun ouders een keuze. Maar ook zeker een uitdaging om onderscheidend te zijn. Natuurlijk kijk ik bij de anderen, maar wil me niet aanpassen”, legt Boersma-Van Tilburg uit. De speeltoestellen in de hal zijn allen wel eens veranderd. Aangepast. ,,Die berg aan de zijkant hebben we altijd gehad, maar dit is al wel de vijfde of zesde variant”, wijst ze op een speeltoestel. ,,Je kijkt rond, probeert wat, zoekt naar nieuwe uitdagingen, bezoekt beurzen. Zo blijf je up-to-date.”

In 2006 neemt Joepie buitenspeeltuin Vrouwenhof in Roosendaal over van de gemeente. ,,Dat is wel essentieel geweest. In de zomermaanden is het hier veel minder; we moesten het in een half jaar per jaar verdienen. De kracht van het ondernemen is om op bepaalde momenten beslissingen durven nemen.” Bijkomend voordeel: personeel kan ze op beide locaties inzetten. Personeel dat ze koestert. ,,Neem bijvoorbeeld Rachel, de bedrijfsleidster van Joepie en al ruim zeventien jaar bij ons in dienst. Zij is echt onderdeel van het bedrijf. Ik vind het een meerwaarde dat de kinderen en hun ouders het personeel leren kennen.”

In 2017 komt Marten, kompaan en bovenal de man van Liesbeth, op 49-jarige leeftijd te overlijden. ,,Het was zo’n moment dat je plots echt helemaal naar jezelf kijkt. Wat wil ik? Wat zijn mijn ambities? Ik besefte me hoeveel energie ik dag in dag uit uit Joepie haal. En dat is nog steeds zo.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
Scroll naar boven