‘Jouw Romeo en Julia’ spannend en mooi

Na vijf liefdesverhalen voor BN DeStem, was zaterdag de climax van het Jouw Romeo en Julia-thema met het Festival van de Liefde in het Chassé Theater. Ik nam er een kijkje. De hele tekst vind je onder de afbeelding.


img_20160425_092518.jpg

BREDA – Zaterdag was het precies vierhonderd jaar geleden dat de Engelse toneelschrijver William Shakespeare overleed. In het jubileumjaar van het twintigjarige Chassé Theater daarom een participatieproject met één van diens beroemdste werken onder de noemer: Jouw Romeo en Julia. Zaterdagavond vond in het gehele theater het Festival van de Liefde plaats.

“Qua aankleding hebben we Verona, de stad van Romeo en Julia in gedachte gehouden. Bij binnenkomst stap je binnen in een omgeving van liefde, vol warme kleuren. En er gebeurt overal direct van alles, we hebben heel de foyer gebruikt”, schetst projectleidster Karlijn Gerritsen.

Vrijdagavond werden op drie bijzondere locaties in Breda al voorstellingen gegeven rond het Romeo en Julia-thema, door drie verschillende Bredase regisseurs. Tanja Nolten en Rob Baert uit Princenhage stelden hiervoor hun huis ter beschikking.

“Anouk van den Berg was bij ons de regisseuse, wat ze echt erg goed gedaan heeft. Bijzonder talentvol. De voorstelling werd vier maal opgevoerd, voor telkens dertig man publiek. Dat was fantastisch, vooral omdat het publiek zo gevarieerd was. Iedereen genoot, van tienjarige kinderen tot de ruime zeventigers. En ook bij dit festival valt het op dat alle leeftijden moeiteloos door elkaar lopen. Liefde is voor iedereen, blijkt dan maar weer.”

Mike van Ham en Marlies van Ginneken komen uit Roosendaal. Marlies’ broer is één van de Romeo’s bij de toneelvoorstelling Lonely Hearts. “Een leuk avondje uit, echt iets om als stel te doen en niet met bijvoorbeeld een paar vriendinnen. Vanavond is er nog een gemaskerd bal als afsluiting van de dag, dus we gaan straks gemaskerd verder.”

Marlies is te spreken over het laagdrempelige karakter van het festival. “Er gebeurt overal wat: je komt binnen met liefdesverhalen, wordt verleid om een liefdeselixer te drinken bij een soort lab en het volgende moment begint een singer-songwriter muziek te maken. Momenteel is er een voorstelling gaande in het theater zelf, dus nu lijkt het in de foyer erg rustig. En dat voelt eerlijk gezegd dan toch wat ongemakkelijk aan.”

Karlijn Gerritsen is tevreden over het bezoekersaantal. “Er zijn uiteindelijk 700 kaarten verkocht en deze bezoekers zijn keurig verdeeld over de dag. Geen zwaartepunt, maar zeker ook geen dipjes. Het voelt rustig, maar ik word hier toch echt heel blij van.”

Erwin en Janine zitten aan een tafeltje een speciaalbiertje te drinken. “We hebben nu vier maanden een relatie. Janine komt uit Utrecht en is dit weekend bij mij, dit leek me een leuk avondje uit. Ik hou van theater, want theater is live en écht. Dan wordt het breekbaar, wat spannend en mooi is”, schetst Erwin.

Janine vult aan: “Dit zijn ook geen professionele acteurs, dan merk je helemaal hoe moeilijk dat is. Toch net als de liefde, wat dat breekbare karakter op een goede manier versterkt. We zijn net wel weggelopen bij de film Black. Een realistische, maar erg grove film over een onmogelijke liefde. In dit warme, met zachte kleuren vormgegeven festival is zo’n zwarte film een vreemde eend in de bijt. Maar misschien hoort ie er daarom juist bij.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »