Jonge bloempjes nodig bij De Zonnebloem

BREDA – Het vrijwilligersbestand van De Zonnebloem vergrijst, voor de toekomst is verjonging gewenst. Vooralsnog is het aantal vrijwilligers die in Breda en Oosterhout mensen met een fysieke beperking bezoeken of voor vervoer zorgen stabiel, maar overwegend zijn ze de 70 ruimschoots gepasseerd. Zo’n zelfde geluid is te horen vanuit Oosterhout. Agonda van Kuik van afdeling Oosterhout Rondom geniet nog dikwijls van het werk. ,,De praatjes die ik maak zijn inspirerender dan de hele dag Netflixen. Er kan echt iets moois ontstaan als je echt investeert in de relatie. Een mooie vriendschap, verrassende gesprekken en het gevoel dat je ook van waarde bent voor iemand. Ik vind het onbetaalbaar.”

De cijfers: in Breda en directe omgeving -Ulvenhout, Chaam, Bavel, Prinsenbeek, Teteringen, Terheijden, Wagenberg- zijn 500 vrijwilligers aangesloten op 1500 gasten. Werven van nieuwe vrijwilligers geschiedt op een actieve wijze via lokale- en buurtkranten. Oosterhout bestaat uit twee afdelingen: het centrum zelf en het gebied daaromheen, zoals nieuwbouwwijken, Oosteind en Den Hout.

In Oosterhout Rondom zijn 34 vrijwilligers actief op 88 gasten. Oosterhout Centrum heeft 48 vrijwilligers op 112 gasten. Het merendeel van hen is boven de 70 jaar; een enkeling is zelfs boven de 90. De zoektocht naar bestuursfuncties verloopt in beide steden nog moeizamer. Zo’n functie neemt immers aanmerkelijk meer tijd in beslag. In Breda is men volop bezig bestuurslagen te saneren, opdat men over kan gaan op een andere structuur. Voorzitter Bart van der Leij zwaait na twaalf jaar af en wordt opgevolgd door Evert-Jan Wijers. ,,Daar heb ik zeer veel vertrouwen in. Evert-Jan is een zeer professionele opvolger.” De twee aparte Oosterhoutse organisaties zouden graag samengaan, maar dat ligt ietwat gevoelig bij de vrijwilligers en kost tijd.

Van der Leij weet dat het allerbelangrijkste is dat de vrijwilligers voorop staan. Waardering voelen. Zichzelf ook zien als ‘een Zonnebloemmens’. Initiatief nemen wordt op prijs wordt gesteld; ze moeten het echt naar de zin hebben. ,,En voor de gasten is het één op één-contact, het ronduit kunnen praten zonder meel in de mond, belangrijk. In groepsverband wordt voor hen al veel georganiseerd, maar daar is het lastiger om zich helemaal te uiten.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »