JEKA – Salomonseilanden

BREDA – Zeventig jongens van JEKA, van 8 tot 13 jaar oud, dwarrelen ongecoördineerd over het veld. Ze spelen tegen drie volwassenen: Boni Pride, Emmanuel Poila en Alwin Hou van de Salomonseilanden. Zij bieden dapper weerstand tegen deze overmacht. ,,Het was totale chaos, maar vooral erg grappig om mee te maken”, blikt de tweeling Thomas en Finn de Grauw terug. Ze spelen beide in JEKA O11. Het zeventigtal wint van het drietal, afkomstig uit de andere kant van de wereld: na 30 minuten staat er 5-0 op het scorebord.

De jeugdwedstrijd was feitelijk de opmaat naar de wedstrijd tussen het eerste van JEKA en de Salomonseilanden. Voormalig NAC-trainer Wim Rijsbergen is thans bondscoach van de eilandengroep uit de Pacific en is hier in voorbereiding op de Pacific Games, deze zomer. Het team is vast voornemens dit toernooi te gaan winnen. ,,We spelen nogal veel wedstrijden nu. Het valt me alles bij elkaar niet tegen; we wonnen al van AFC, toch de amateurkampioen van Nederland”, klinkt het gehaast. Een fan wil op de foto, Rijsbergen is nog altijd een voetbalgrootheid.

Hij is op voorspraak van de NOSF (Netherlands Oceania Support Foundation) coach geworden van de eilandengroep. De stichting kwam in aanraking met de voetbalbond aldaar en gingen de samenwerking aan. ,,We willen de landen in die regio’s een boost geven door middel van sport”, legt Frank Westerink van de stichting uit. ,,Die jongens zijn tot heel veel bereid om dat toernooi deze zomer te winnen, vandaar deze tour. En Wim Rijsbergen wordt door hen echt gezien als een grootheid. Hij heeft een WK-finale gespeeld, dat telt.” Het team is drie weken in Nederland en speelde daarin zeven wedstrijden tegen amateurclubs. Maandag reizen ze door naar Singapore, voor een interland aldaar. Daarna keert iedere speler terug naar het eiland waarop hij woont. ,,Hier bij JEKA is het denk ik wel het drukste, ze hebben er echt wat van gemaakt. We hebben immers ook wedstrijden gehad zonder publiek.”

De Salomonseilanden wonnen overigens van tweedeklasser JEKA: 1-3. Na afloop werd er volop op handtekeningen van spelers van de Salomonseilanden gejaagd. JEKA had speciale vellen met portretten van alle spelers. Het gebeurt immers niet vaak dat er heuse internationals op het terrein van JEKA zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »