Je kunt pas liefhebben als je jezelf liefhebt

BREDA – Zestig aanmeldingen kreeg Esmée Boesveld na haar oproep via Facebook en deze krant. Zestig mensen die graag voor het project L!JFL!EF naakt op de foto gezet wilden worden. Dat was een stuk meer dan verwacht, er was selectie nodig. Het aantal werd gereduceerd tot veertien. Man, vrouw, dik, dun, jong, oud en een diversiteit aan kleur. En zo geschiedde: zij sieren op 14 februari -de dag van de liefde- het Bredase straatbeeld. Helemaal bloot. ,,We willen de mensen aan het denken zetten: heb jij je lijf wel lief?”, legt Boesveld uit. Geen inmenging van Photoshop of andere fotobewerkingsprogramma’s: het naakte lichaam zoals het is, met al haar imperfecties. En dat lichaam mag gezien worden. Een project over zelfrespect, door Bo Breda.

Koppel Maritte Mittelmeijer (56) en Jolanda Stam (49) uit Capelle aan den IJssel zijn twee van de deelnemers. ,,Ik zie heel veel mensen om mij heen die moeite hebben met hun uiterlijk. Ze willen niet naar het strand of naar de sauna. Uit gêne. Ik vind dat je trots moet zijn op je lijf”, legt Mittelmeijer uit. Door borstkanker is bij haar een borst afgezet. ,,Dit ben ik, dat wil ik laten zien. Het lijkt wel of het erger is dat je een borst kwijtraakt dan een arm of een been. Het is beide rot, maar je moet wel door.”

Stam was zwanger van een tweeling. Ze stelt zelf een uitgezakte buik te hebben en overgewicht. ,,Maar zeg. De meeste mensen zien er na verloop van jaren toch zo uit? Ja, zwaartekracht gaat na verloop van tijd inderdaad meespelen.” Ze vinden het uitgangspunt van dit project interessant. De imperfectie laten zien. ,,Er was een visagiste bij de fotoshoot, maar dat was om glans weg te halen voor de foto. Het is verder echt puur natuur wat je ziet.”

Voor Stam was er wel een drempel: haar 18-jarige dochter gaat in Breda naar school. ,,Die vindt alles dat ik doe gek of gênant. Maar ja, niet alleen zij zal me zien. Haar vriend ook, haar klasgenoten ook, dus dat was wel een lastige afweging.”

Boesveld kreeg nogal wat media-aandacht toen ze haar oproep plaatste op Facebook. En daarom ook veel aanmeldingen. ,,We hebben gekozen voor diversiteit en baseerden de keuzes verder op niets. Gewoon zo veel mogelijk variatie.” De helft is man, de helft is vrouw. De jongste is 25, de oudste eind 70. ,,En je zag: ieder lichaam heeft zo een eigen strijd. Daarom willen we het laten zien. Dat kan confronterend aanvoelen, maar dat is niet erg. Het is de dag van de liefde. En is het niet zo dat je alleen lief kan hebben als je jezelf lief hebt?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »