Jassen die in café achterblijven uitgedeeld aan daklozen

BREDA – ,,De rits van mijn winterjas ging vorige week toevallig kapot, dus deze actie komt voor mij echt als geroepen.” Natascha kijkt voor de zekerheid of er een nóg beter en mooier model in deze aangeboden garderobe hangt. ,,Hij moet vooral lekker warm zijn en er natuurlijk ook een beetje leuk uitzien. Eerlijk gezegd ben ik daar al direct in geslaagd”, glimlacht ze.

Joyce Vetter en Kaplock-uitvinder Willem Pennings laden hun auto’s woensdagmorgen op het terrein van de Doorstroom Voorziening (DSV) uit. Er liggen bergen jassen op hun achterbank. Van gerenommeerde merken als Tommy Hilfiger, Gaastra, Hugo Boss en Superdry. Kaplock zamelde de afgelopen maanden in samenwerking met diverse horeca, BUas, Avans, Bress en SMO Breda jassen op. Geen niemendalletjes, maar van de grote merken. En van goede kwaliteit. ,,Het zijn enerzijds jassen die in cafés achtergelaten zijn en nooit meer opgehaald zijn en anderzijds tweedehands modellen die door studenten ingeleverd zijn”, legt Vetter van het Bredase bedrijf uit. Kaplock zelf is volop bezig hun uitvinding in de horeca uit te rollen: een onbewaakte garderobe in de vorm van een kapstok met een slotje. Meerdere café-uitbaters beklaagden zich al snel dat er in hun kroegen een groot jasprobleem is: niet alleen worden er regelmatig in het uitgaansleven ontvreemd, er blijven ook dikwijls jassen liggen. Tot grote ergernis; ze worden ook nooit meer opgehaald. En tja, wat doe je er dan mee?

Vetter startte een inzamelingsactie om deze jassen een betere bestemming dan de vuilnisbak te geven. Daarnaast riep ze op diverse scholen op om te doneren. Woensdagmiddag werden er zo’n vijftig aangeboden bij de DSV van SMO Breda. Zo’n twintig thuisloze Bredanaars kwamen op het aanbod af en konden hier naar hartenlust een jas naar hun gading uitkiezen. Later volgt zo’n zelfde uitdeelactie bij Quiet in Den Bosch. De inzameling vanuit cafés en studenten leverde inmiddels al honderden jassen op.

De jassen zijn gewassen en gecontroleerd op beschadigingen. De diverse identiteitsbewijzen, rijbewijzen, portemonnees en andere waardevolle spullen die gevonden zijn, worden door de kroegeigenaren zelf afgegeven bij de daarvoor bedoelde instanties. 

Wooncoach Marjo van SMO Breda kijkt vertederd naar de actie. Enthousiast worden de jassen bekeken en gepast. De dames en heren kijken naar elkaar, geven elkaar feedback. Iemand houdt een spiegel vast.  ,,Materie doet er bij deze doelgroep vaak niet erg toe, maar warmte is echt een eerste levensbehoefte. Dit zijn zulke fijne initiatieven, we zijn er echt gelukkig mee”, glundert ze. Normaliter zijn er op dit tijdstip zo’n vier mensen aanwezig in de DSV, nu zijn het er zeker twintig. ,,Het is fijn dat ze aan ons denken. De winter lijkt misschien zacht, maar dan nog is het koud buiten. Dat valt tegen”, ondervindt Natascha. Ze kijkt verder, ook voor jassen voor vandaag afwezige thuislozen. ,,Want iedereen verdient een warme jas, dus helpen we elkaar”, glimlacht ze. Ciska kijkt tevreden toe van een afstandje. ,,Ik heb echt een hele mooie jas gevonden, die ik ook zou kopen in de winkel. Hij past perfect, is warm en is mooi”, klinkt het tevreden. Kaplock wil de actie vaker organiseren. ,,Het helpt cafés bij hun probleem en het helpt deze doelgroep.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
Scroll naar boven