Jacques van Poppel, kunstenaar en Princenhagenaar

BREDA – Met de verhuizing van de Sociale Verzekeringsbank van de Markendaalseweg naar de Lunetstraat in 2000, verdween ook het bekende reliëf Levensweg van kunstenaar Jacques van Poppel uit het Bredase straatbeeld. Het lag sindsdien te verpieteren in de verwarmingskelder van het huidige Cingel College. Inmiddels ligt het deels in het Princenhaags Museum voor de tentoonstelling Terug in Beeld: Jacques van Poppel (1909-1976).

In 2014 stond de Dreef centraal in dit museum. Aan deze straat zat bakkerij Van Poppel; in de expositie destijds was ook werk van zoon des huizes Jacques van Poppel opgenomen. Conservator Guus Rombouts raakte toentertijd in gesprek met Rini van der Linden van het museum: Van Poppel verdient diepgaandere aandacht. ,,Van Poppel maakte veel verzetsmonumenten. Zo konden we aanhaken in de 75 jaar herdenking”, legt Van der Linden uit.

Van Poppel was beeldhouwer, medailleur, keramist, docent en publicist. Tot de jaren ’50 maakt hij veel in opdracht van kerken en kloosters. Daarna werkt hij vooral in opdracht van particulieren en is leraar culturele vorming aan de Sociale Academie. Van Poppel komt met zijn vrouw Nel om bij een auto-ongeluk in het Vlaamse Hoogstraten. ,,Al zijn kunst ging naar de schoonfamilie. Zijn zwager kieperde veel in een grote container. Heel veel beeldjes werden te koop aangeboden op Limburgse rommelmarkten. Zijn directe familie mocht ook het een en ander uitzoeken. Kortom, er was veel geharrewar over”, vertelt Rombouts, die de laatste jaren meer en meer gefascineerd raakte over Van Poppels leven. 

Tijdens zijn werkende leven wordt zijn werk niet bijzonder gewaardeerd en ook matig gedocumenteerd, waardoor Rombouts en het museum voor veel uitzoekwerk kwamen te staan. Sinds de opening van de tentoonstelling, op 5 oktober, duikt er al werk op van de Princenhaagse kunstenaar. Bij het onderzoek naar Van Poppel kwam Rombouts in contact met de 85-jarige Leny Verschuuren-Hendriks, een nicht van Van Poppel. ,,Ze had veel werk van haar oom in huis en was zeer dankbaar dat hij eens op een voetstuk geplaatst werd”, ondervond Rombouts, die vroeger zelf ook les kreeg van Van Poppel. ,,Hij legde de lat enorm hoog voor zijn leerlingen. Ik weet dat hij heel veel betekend heeft voor zoveel mensen die later leraar werden.”

Dat reliëf Levensweg is in Breda waarschijnlijk het bekendst. Aanvankelijk zou het teruggeplaatst worden aan de gevel van het Cingel College, maar dat is inmiddels van de baan. Nu zoekt men in Princenhage naar een geschikte plek. ,,Het is licht beschadigd, dus we willen het eerst restaureren en dan stilletjes aan zoeken naar een blinde muur. Het liefst in zijn geheel; we willen dat dit bekende werk weer een plek krijgt in de Princenhaagse openbaarheid.”

Het Princenhaags Museum opent haar deuren om het weekend. Aanstaand weekend is het werk van Van Poppel van 13 uur tot 17 uur te bezichtigen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
Scroll naar boven