Is het een koe, of een springkussen?

BREDA – Als dit fonkelnieuwe kunstwerk in de slaapstand staat, lijken het wel uiers van koeien. Eenmaal wakker lijkt het meer op een luchtkussen. Sinds donderdagmiddag hangt het kunstwerk Upside Down van Onno Poiesz en Wouter van Foose in de felblauwe vitrines, achterin de stationshal van Breda. In opdracht van Stichting KOP, gefinancierd door de gemeente.

Zij noemen deze vitrines ‘Een podium voor actuele kunst in de stad’. Ongeveer ieder half jaar krijgen ze een andere invulling. Dit keer is het de beurt aan Stichting KOP, dat haar vijftienjarig bestaan viert en met Meike Veldhuijsen een nieuwe directrice en daarmee een nieuwe koers vaart. ,,We hebben in die jaren een mooie lijst samen kunnen stellen van kunstenaars. We wilden de nieuwste generatie koppelen aan een oudere generatie, met als discussiepunt: wat is kunstenaarsschap?”, legt Veldhuijsen uit.

De 44-jarige Poiesz studeerde in 1998 af aan AKV Sint Joost en werkt graag in de openbare ruimte. Hij wilde vol energie samenwerken met een jongere kunstenaar. Uit de vijftien sollicitaties werd derdejaars Sint Joost-student Van Foose (23) door Poiesz zelf gekozen. ,,Zijn beeldtaal sprak me aan, het voelde als een interessant experiment.”  Het klikte direct: ze hadden min of meer hetzelfde voor ogen. ,,Ik kende het werk van Onno al”, legt Van Foose uit. ,,En vond het gelijk gaaf. Ikzelf probeer steeds meer vanuit de streetart de link te leggen naar sculptuur, maar in deze grootte is voor mij ook nieuw. Maar ik wist wel dat ik die twee vitrines volledig wilde opvullen. Opblazen.” Wat het nu uiteindelijk precies voorstelt? ,,Een kunstwerk; wat je er zelf in ziet is interpretatie.”

Het voortraject ging soepel, maar toen er ook echt concrete keuzes gemaakt moesten worden, werden de discussies tussen de twee wat steviger. ,,We zijn allebei eigenwijs. Hij heeft de ervaring, ik wil dingen. Wat dan ontstaat is een nieuwe letter, ergens tussen de a en de b”, filosofeert Van Foose. Poiesz is content met het resultaat. ,,Het is muziek, het is verhalend, het is de wereld ondersteboven. We zien het werk nu voor het eerst in die blauwe vitrines. Die waren zeker een uitdaging, omdat ze zo’n dominant kleur hebben. Maar dat moet je omarmen.” Filmmaakster Melissa Scharroo heeft een minidocumentaire gemaakt over het traject, die binnenkort op de website van Stichting KOP te zien zal zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
Scroll naar boven