Invalidentoilet met carnaval: ‘Briljant!’

BREDA – ,,Echt een hele mooie actie”, noemt Jeanet Notten van Breda-Gelijk het. ,,Het kan zo simpel zijn. Briljant”, glundert Sinéad Power van Stichting Rollwithus. Deze carnaval komt er een mobiel invalidentoilet te staan bij café De Bruine Pij aan het Kerkplein. Een particulier initiatief van Tom Cosijn en andere vrienden van Joris Knape. Ze gingen simpelweg doortastend te werk.

Knape heeft een progressieve vorm van MS en zit vast in een rolstoel. ,,Begin deze maand heb ik twee weken in de Martenskliniek gelegen, zodat ik een paar stappen zou kunnen zetten. Puur om met carnaval naar het toilet te kunnen. Dat is me helaas niet gelukt”, legt Knape uit. In het centrum van Breda zijn zeer weinig toiletmogelijkheden voor rolstoelers, met name in de uitgaansuren. In de middaguren is die keuze er wel, vertelt Notten. ,,Maar niemand weet het. In de Barones is een hele mooie, maar er is geen bordje die bezoekers daarop wijst.”

Zij pleit dan ook voor meer openbare toiletten op strategische plekken in de binnenstad. ,,Bij winkels zijn er best wat invalidentoiletten, maar ’s avonds kun je eigenlijk alleen terecht in parkeergarages en fietsenstallingen.” Zij ziet dat ondernemers er vaak voor kiezen geen invalidentoiletten in hun zaak te plaatsen. ,,Omdat dat misschien één of twee tafeltjes ruimte kost. Dat snap ik goed, maar daarom zou het zo fijn zijn als zij samen een potje maken om op bepaalde plekken wel zoiets faciliteren. Combineer het bijvoorbeeld met kluisjes, zodat mensen hun boodschappen niet continu hoeven mee te zeulen.” Het openbare toilet in het Valkenbergpark vindt ze een goed voorbeeld. ,,Maar zoiets kost al gauw een ton, dat is vaak toch het probleem.” 

Het verrast Power niet dat het toilet juist op het Kerkplein komt. ,,Toen ik onlangs uitging in De Bruine Pij waren er nóg twee rolstoelers. Dat gebeurt niet vaak: ik was niet alleen.” Personeel gaf aan dat als ze naar het toilet moest, ze hen gerust kon aanspreken. ,,Dat is echt uniek, normaal ben je voor je gevoel eerder tot last.” Knape zit in een WhatsApp-groep waar Power ook in zit. Zo wist ze al eerder van het initiatief. Voor rolstoelers die écht hun rolstoel niet uit kunnen komen is de stad met carnaval maar moeilijk toegankelijk. ,,Joris gaf aan dat het toilet echt niet alleen voor hem was, maar dat iedereen daar gebruik van zal mogen maken. Dat vond ik zo ontroerend. Ik hoor her en der al dat er wat rolstoelers zijn die met carnaval eindelijk na jaren weer eens naar de stad gaan.”

Rollwithus is vooral bezig met bewustwording, klopt regelmatig bij de gemeente aan om verbeteringen aan te voeren. ,,Dit idee is zo simpel: wij hebben het gewoon nooit bedacht. Wij boksen vooral tegen de problemen op, terwijl dit haast in een piep geregeld was.”

De strijd van Rollwithus en Breda-Gelijk is er een van de lange adem. ,,Want dat het in het oude centrum soms lastig is snap ik. Maar ook nieuwbouw houdt er geen rekening mee; aan de Gasthuispoort is geen invalidetoilet. Eigenlijk zou het verplicht moeten zijn, toch?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »