Interview met dominee Gert Oostermann van Zevenbergen

ZEVENBERGEN – Dominee Gert Oostermann (61) verhuisde op 1 augustus naar de Hervormde Gemeente in Zevenbergen. Een overstap vanuit de Protestantse Gemeente Huizen, waar hij ruim twintig jaar werkte en zich actief inzette op eigentijdsheid, jeugd en modernisering. Dat wil hij nu ook in Zevenbergen bewerkstelligen.

Hoe gaat u precies te werk?

 ,,Ik ga me eerst een jaar onderdompelen. Met mensen praten, voelen wat er leeft. Zodat we straks samen kunnen bewegen. De hoofdvraag luidt: hoe kun je een kerk zijn met elkaar? Hoe rijm je de boodschap van de Bijbel met het nu, zodat het relevant blijft? Als kerk moet je niet stil staan, maar blijven vernieuwen. En dan moet je de vraag stellen: wat spreekt mensen van vandaag aan? Het is echt een kwestie van actief investeren in persoonlijke contacten. Mensen enthousiasmeren. Vragen stellen. Luisteren.”

Hoe ontwikkelde zich dat in uw vorige werk, in Huizen?

,,We introduceerden nieuwe liederen, naast de oude. We zochten samen een combinatie van diepgang en vreugde. Je moet niet depressiever de kerk uitkomen dan dat je erin komt. Evangelie betekent letterlijk: ‘blijde boodschap’. Er moet vreugde inzitten. Het is enorm waardevol wat het Christelijke geloof te bieden heeft, dus je probeert het te verwoorden in een taal die mensen kunnen volgen. Die hen raakt.”

Oostermann wil vooral niet dat hij als dominee op een voetstuk staat. Nodigt mensen uit om ter kerke te verhalen over hun leven. Ervaringsverhalen te delen. ,,Dat maakt het intiem, inspirerend, herkenbaar. Waarom raakt het geloof je? Hoe houdt iemand zich staande in moeilijke tijden? Dat soort ervaringsverhalen kunnen heel waardevol zijn.”

Hoe raakte u zelf geïnspireerd?

,,Ik werkte als kleine jongen veel op de boerderij. Stond ik met een schoffel op de akkers, wiedde ik onkruid. In de stilte. Dan hoorde ik een leeuwerik, hoog in de lucht. Dan wist ik: God is er. Daar is het begonnen. Als tiener twijfelde ik wel wat ik met mijn leven wilde doen: de landbouw of het geloof. Eigenlijk was het de keuze tussen aarde of hemel”, glimlacht hij.

Hij kiest voor de landbouwschool, maar al gauw beseft hij dat er iets anders van hem verwacht wordt. Hij stopt, keert terug in de schoolbanken en werkt zich op naar de Vrije Universiteit om Theologie te studeren. Hij kiest voor de hulpverleningskant want in eerste instantie wilde hij geen gemeentepredikant worden.

Waarom had u die voorkeur?

,,Het leek me te oubollig. Ik voelde dat ik in de zorg meer kon doen. Bij een zorgcentrum in Vinkeveen kwam ik met dementerenden en lichamelijk zieken te werken. Ik kreeg echter de kans om ook deels in de kerk in Kockengen te werken. Dat bleek een stuk leuker dan ik had verwacht. Je komt in aanraking met veel meer doelgroepen, veel meer mensen. In het zorgcentrum was ik vooral betrokken bij ziekte en afscheid nemen. Dat was waardevol, maar als dertiger begon ik toch meer naar het kerkelijke te trekken.”

Jarenlang combineerde hij Vinkeveen met het werk als gemeentepredikant in Tienhoven. Toen daar twee kerken samengingen, werd dat een fulltime klus. Tot de gemeente Huizen kwam. ,,Dat was een veel grotere gemeente en zag ik veel uitdagingen. Daar werkte ik twintig jaar. De laatste jaren begon een nieuw avontuur te kriebelen. En toen kwam Zevenbergen.”

Wat zijn uw eerste bevindingen in Zevenbergen?

,,Hier is men trouw aan de confessie. Dat vind ik waardevol. En tegelijk staat men open voor vernieuwing, zeker met het oog op de jeugd. Daarom hebben ze voor mij gekozen, denk ik. Ik ben van huis uit gereformeerd; dit is een hervormde kerk. Daar zit een cultuurverschil. Bij de hervormde kerk zie je vaak: het komt wel goed, terwijl een gereformeerde zegt: er moet wat ondernomen worden. Dat is leuk. Er zit hier een heel enthousiaste, bevlogen en betrokken kern. Een groot deel is ook afwachtend, die mensen wil ik graag bereiken. Wat ik heel mooi vind is dat hier zogenaamde tienervieringen gehouden worden. Dat zijn dienstjes met tieners bij een ouder echtpaar thuis. Ze zingen er samen liederen. Zo worden er bruggen geslagen tussen de generaties.”

Hoe ziet u uw eigen rol?

,,Je krijgt weinig van de grond als je autoritair wil zijn. Ik wil samenwerken. Het gaat niet om mij, we moeten het als kerk samen doen. Dus wil ik eerst relaties opbouwen. Vertrouwen winnen. Luisteren. Ik hoop vooral wat nieuwe, opbouwende dynamiek te mogen brengen.”

Hoe is de verhuizing gegaan?

,,We wonen nu in de pastorie, Ik heb met veel plezier in Huizen gewerkt. Ik denk dat dit mijn laatste plek is als predikant. Het is toch een hele stap, onze dochter (16) heeft er de nodige moeite mee gehad. Maar dat gaat steeds beter”, zegt hij. Voor de pastorie staan thans veel hekken, de Markt ligt volledig open. ,,Van te voren wisten we dat natuurlijk. Ik begreep dat de Markt met Kerst weer dicht zal zijn. Straks wordt het centrum natuurlijk wel weer prachtig.”

Paspoort

Naam: Gert Oostermann

Leeftijd: 61

Geboren: Leimuiden

Huidige woonplaats: Zevenbergen

Burgerlijke staat: getrouwd met Marja

Kinderen: 2

Studie: Vrije Universiteit Amsterdam, Praktische Theologie

Beroep: dominee

Gewerkt in: Vinkeveen (zorgcentrum), Kockenge, Tienhoven, Huizen, Zevenbergen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »