In het Theehuis gaan de Lastige Broertjes hun bier brouwen

OOSTERHOUT – De eerste testbrouw ter plekke is twee weken geleden gedaan en gist momenteel. De ideale opstelling binnen lijkt gevonden te zijn, maar kan altijd beter. Toch: de drie bierbrouwers van De Lastige Broertjes zijn er klaar voor. Ze vieren op zondag 22 september vanaf drie uur de opening van hun brouwerijtje, op de begane grond van het honderd jaar oude Theehuis in het Floraliapark in Oosterhout. ,,De voorraad ligt elders, op deze plek brouwen en bottelen we. En dat is uiteindelijk het leukste deel van wat we doen.”

Het Floraliapark ligt er prachtig en groen bij; weldra gaat de herfst hier haar intrede doen. Het Theehuis bevindt zich ietwat verscholen achter de bomen. Het ronde gebouwtje staat sinds 1982 op deze plek, verhuisd vanaf waar nu theater De Bussel ligt. ,,Dat dit prieeltje vroeger in het centrum van Oosterhout stond vind ik het mooiste”, grijnst Peter Snoeren.

De Lastige Broertjes -Peter en Rob Snoeren, aangevuld met Ronald van Erven- zijn deze ochtend volop bezig, onderin het Theehuis. Geen grote enorme tanks voor het bier, maar een overzichtelijke opstelling waar het wel gebrouwen kan worden. ,,We zijn hobbyisten. Het idee is dat wij hier zondags aan het werk gaan en dat we toevallige passanten en gerichte bezoekers kunnen informeren over het proces. Het heeft een educatieve functie.”

Het Floraliapark wordt uitgebaat door Prospects@Work, dat een brug wil slaan tussen ondernemers en mensen met een arbeidsbeperking. En ja, ook bij De Lastige Broertjes is plek om als vrijwilliger te werken. ,,Bierbrouwen is vooral veel wachten. Maar het doppen en etiketteren is arbeidsintensief. Het mooie is dat je er als vrijwilliger dan trots raakt op het bier. Onderdeel bent van de community”, duidt Peter.

De biertjes van De Lastige Broertjes zijn onder andere te verkrijgen bij Tuincafé de Kaaipolder, aan het begin van het Floraliapark. ,,Dat zijn twee vaste biertjes en een seizoenbier. We hebben er nu in totaal negen ontwikkeld, dus we kijken nog hoe we deze in gaan zetten”, zegt Rob. Wat ze sowieso willen doen is kleine evenementjes organiseren. Rondom het Theehuis, of inhaken bij datgeen wat in het park gedaan wordt. ,,Een proeverijtje, lekker in het gras liggen met een biertje. Gewoon kleine dingetjes. Het moet passen in het park, dus het zal nooit te commercieel worden. Een beetje lazy sunday-achtig.” De evenementjes worden gecommuniceerd via social media. En op afspraak; voor proeverijtjes zetten de heren de deuren met plezier open. In theorie houden ze eens per maand brouwdag in het Theehuis. Op de zondag. ,,Het Floraliapark sluit van 1 november tot 1 april, maar wij gaan gewoon door. Hoe wij verder gaan communiceren is nog gewoon een beetje aftasten, dat gaat de tijd ons leren.”

Het gaat hen om de binding met Oosterhout. Vandaar ook de trots op de locatie. ,,Het is iets wederkerigs; wij leveren ons bier en proberen daar wat voor terug te doen.”

De mannen hebben met de gemeente de ruimte gereed gemaakt. Brandveilig. De vloer opnieuw betegeld. ,,We zijn sinds december bezig met die voorbereidingen. Het moet haar originele staat behouden en hetgeen we veranderen moet altijd een verbetering zijn.” Zo werd de voordeur vervangen. Nu kun je er doorheen kijken en de Lastige Broertjes aan het werk zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »