In alle vroegte trainen

In alle vroegte trainen

BREDA – ,,De hockeyers en handballers beginnen ook al om 7 uur”, vertelt Deltalent-voorzitter Herman Kruis. En sinds donderdag trainen ook 23 meisjes van 11 tot 18 in alle vroegte: tweemaal per week om 7:15 uur. Voetbal is, na onder andere hockey en handbal, de zevende sport die Deltalent aanbiedt. Het voordeel van deze voorschoolse training: er zijn voldoende beschikbare accommodaties. En: alleen zij die écht graag willen zullen het volhouden.

Het voornaamste doel van deze extra trainingen is hoogwaardige individuele begeleiding; de reguliere trainingen blijven het belangrijkst. In de praktijk betekent dat doorgaans vijf trainingen per week. Daarbij worden drie belangrijke facetten voor tieners niet uit het oog verloren: naast sport moeten ook school en het sociale leven niet vergeten worden. Robert Maaskant, die clinics en aanvullende trainingen voor Deltalent gaat verzorgen: ,,Als je je alleen op voetbal richt en de rest vergeet, word je ongelukkig. Als school goed gaat én je hebt het ook leuk in je vrije tijd, ga je veel meer genieten van het voetballen zelf.” Er zal vooral op techniek geoefend worden, niet op conditie, waardoor de trainingen niet nadelig zullen zijn voor schoolprestaties. De voetbalsters krijgen bij Deltalent begeleiding van KNVB-coach Errol Sint Jago. ,,We beginnen met vijf proeftrainingen en kijken daarbij niet zozeer naar het  talent van de deelneemsters, maar naar de échte wil in zichzelf te investeren”, vertelt Kruis.

Dat de meisjes fanatiek zijn, bewijst een groepje van Unitas ‘30. Zij vertrokken ’s morgens om 6:30 met de fiets vanuit Etten-Leur. ,,Expres op tijd, want we waren op voorhand al bang te verdwalen”, legt de 15-jarige Isis Knoop uit. Zo geschiedde ook: ze belandden op de Graaf Engelbrechtlaan, een half uur fietsen ten zuiden van hun eigenlijke eindbestemming.  ,,Gelukkig was het nu geen probleem dat we te laat waren, we baalden er zelf ook al goed van.” Knoop voetbalt sinds twee jaar en zit inmiddels in M015-1. Ze heeft de ambitie om zichzelf in ieder geval binnen haar huidige team te verbeteren en droomt nog niet zozeer van een profcarrière. Voor de 12-jarige Maud Houtepen van Beek Vooruit ligt dat doel wel wat hoger; de keepster droomt juist wel van de eredivisie. ,,Ik merk dat ik aanleg heb, heb goede reflexen. Ik probeer zover mogelijk te komen en ik hoop dat deze trainingen me verder gaan helpen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »