IKEA wordt meer en meer zelfvoorzienend

IKEA wordt meer en meer zelfvoorzienend

BREDA – Medio oktober is de klus geklaard. Dan heeft de Bredase IKEA liefst 3000 vierkante meter extra ruimte, keurig verdeeld over twee etages. ,,Het is geen inhaalslag ten opzichte van andere vestigingen, eigenlijk moet je gewoon om de 10 tot 15 jaar zo’n winkel uitbreiden”, weet storemanager Maurice Lammeretz. Hij vermoedt echter dat het warenhuis op de Woonboulevard met deze verbouwing wel op z’n max zit.

Van de dertien filialen in Nederland, staat de Bredase vestiging op de vijfde plaats als het gaat om oppervlakte. Deze bedraagt momenteel 32.000 vierkante meter. ,,In onze showroom hebben we nu meer de ruimte. We kunnen straks zo’n 65 woonkamers uitstallen.” De fysieke winkel is voor IKEA nog immer essentieel. ,,Het draait om inspiratie; je wil de wensen van klanten laten zien, maar ook helpen bij problemen waar ze tegenaan lopen. We merken dat onze klanten die inspiratie graag opdoen in de winkel.”

Lammeretz geeft een voorbeeld. ,,In het centrum van Amsterdam heb je veel huizen met een beperkte ruimte. In Limburg hebben de huizen vrij kleine ramen. Hier in Breda hebben de huizen juist grote ramen. Dus die geëtaleerde woonkamers van IKEA zijn in Amsterdam, Heerlen en Breda wezenlijk verschillend.”

Met de invulling van de extra ruimte van de showroom is inmiddels al begonnen, deze moet op 7 juli helemaal gereed  zijn. ,,We  zijn nu een jaar bezig, maar pas nu merken onze klanten de verbouwing ook. Het hele bouwen zelf hebben ze haast niet meegekregen.” Momenteel krijgen de keukens een nieuwe plaats, waarvan een groot aantal al te bezichtigen zijn. Achter gordijnen wordt nog hard gewerkt aan een compleet nieuwe route.

De werkzaamheden begonnen anderhalf jaar geleden en kosten zo’n 10 miljoen euro. Allereerst werd het magazijn uitgebreid en op 1 mei jongstleden ging het vernieuwde restaurant al open, met 150 extra zitplaatsen. ,,Als je groter wordt en groeit, moet ook alles groter worden en groeien. En nogmaals: de klanten moeten er geen hinder van ondervinden, dus moesten alle producten gewoon op voorraad zijn.”

Bovenop het dak van het nieuwe gedeelte worden zonnepanelen geplaatst. ,,Over een oppervlakte van 1500 meter, de rest van het dak is daar niet op gebouwd en zal wat te zwak zijn. Dankzij deze zonnepanelen kunnen we voor een groot gedeelte zelfvoorzienend zijn.” Het wordt nog berekend in hoeverre dat zal zijn. De verwachting is dat ook de zonnepanelen in oktober operationeel zullen zijn. Bovendien stapt IKEA geheel over op LED-verlichting. ,,In de basis komt dat ook overeen met het basisconcept van IKEA: hoe ga je zo slim en efficiënt mogelijk om met grondstoffen?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »