‘Ik kijk elk jaar weer uit naar de Veerse Dag’

RAAMSDONKSVEER – Voort blijven borduren op een succesformule of doorontwikkelen: het lijkt een prangende vraag die boven de markt van de 34e Veerse Dag  zweeft. “Vrijdagavond was het Heereplein afgeladen vol voor Ali B en ook onze markt, met zo’n driehonderd kraampjes, lijkt dit jaar weer een groot succes”, zo zag de organisatie.

Even was er beroering, toen voorzitter Antoine Janssen in deze krant zei dat de Veerse Dag ook best in Geertruidenberg georganiseerd kan worden. Niels van Beek van het Veers Erfgoed snapt best dat zoiets op bestuurlijk niveau overwogen wordt. “Van oudsher is er rivaliteit tussen de twee kernen. Geertruidenberg, stad met elite en Raamsdonksveer, dorp voor de arbeiders. Maar het is natuurlijk al één gemeente en er wordt al op veel vlakken samengewerkt.”

Sjan van Wanrooij uit Oosterhout voelt die rivaliteit niet, maar heeft een sterke voorkeur voor Raamsdonksveer. “Ik kom hier nu zo’n twintig jaar met m’n schoondochter en inmiddels ook met m’n kleinkinderen. Ik vind het een prachtig evenement en kijk er elk jaar weer naar uit. Ik zeg: laten zoals het is, niks aan veranderen. Sommige dingen moet je bij het oude houden, ofwel: in Raamsdonksveer, met deze ingrediënten.”

Bert Posthumus reist al 27 jaar vanuit Leeuwarden met zijn wafelkraam af naar het dorp. Hij zag het aantal kraampjes op de Veerse Dag groeien, maar mist ontwikkeling van het evenement zelf. “Er is echt een overkill aan eten en zóveel mensen komen hier nu ook weer niet.”  Dit zou daarom zomaar zijn laatste Veerse Dag kunnen zijn. “Die gedachte kwam vanmiddag in me op en die voelt goed. Ik kan op andere plekken echt betere zaken doen.” Volgens Posthumus zit er te weinig idee achter De Veerse Dag. “Er zijn binnen een kilometer drie wafel- en twee churroskraampjes. Dat is teveel, daar zit geen logica in.” Hij pleit voor doorontwikkeling van het totale evenement. “Werk met segmenten, of zogenaamde eilanden. Daar een paar kraampjes met streekproducten, ginder een hoekje met ambachtelijke producten. Zorg voor wat meer amusement gedurende de dag. Nu is het, nou ja, gewoon een markt. Dat kan tegenwoordig niet meer. Er is bovendien teveel aanbod van hetzelfde, die drempel mag best verhoogd worden.”

Waarschijnlijk de laatste keer Posthumus’ wafelkraam bij de Veerse Dag dus. “Ik ben hier echt puur commercieel en niet voor het sentiment. Ik heb hier gouden jaren gehad, maar ik merk een dalende lijn.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »