‘Ik hield mijn bierglas te hoog’

‘Ik hield mijn bierglas te hoog’

BREDA – Volop nervositeit bij de 80 deelnemers aan de Bredase Biertapwedstrijd, dinsdagmiddag bij Strand Binnen. Want ondanks vele jaren ervaring achter de tap, ondanks de vele honderden biertjes die reeds door hun handen gegaan zijn: als er op je lip wordt gekeken en je technieken kritisch geanalyseerd worden, dan doet dat toch wat met je.

,,Ik hield mijn glas te hoog”, blikt Lotte van Boxtel van De Bruine Pij zelfkritisch terug op haar getapte biertje. ,,Ik doe dit al jaren, gek dat ik er nu zo bij nadenk.”

De Ballentent

Richard de Haan van De Ballentent uit Rotterdam -in die stad is er dit jaar geen wedstrijd- weet dat hij prima biertjes tapt. De 51-jarige zit al vanaf zijn zeventiende in het vak en sinds twee maanden bij zijn huidige werkgever. ,,Dan gaat het om tempo. Maar de omstandigheden zijn hier natuurlijk ook anders. De druk op de tap, het glassoort. En ik moest als eerste. De glazen waar ik mee moest tappen kwamen uit de afwasmachine en dat is een nadeel.”

De deelnemers worden beoordeeld op twee vlakken gedurende twee rondes. Allereerst aan de bar: hoe behandel je het glas, hoe poleer je het. Hoe tap je, hoe schuim je af, hoe ziet het biertje eruit? Vervolgens: hoe serveer je deze, hoe gastvrij stel je jezelf op naar de gast?

De Biertapwedstrijd wordt uiterst serieus genomen. ,,Want: niemand weet hoe het écht moet. Er komt veel kijken bij het tappen van een biertje. Na afloop van het evenement blijft ook iedereen hangen om hun nieuwe kennis te oefenen”, grijnst Egon van Gennip van de organisatie.

Voor Willemijn Verholt van Publieke Werken is er niet zoveel spanning. Ze weet hoe het moet en ziet de Biertapwedstrijd vooral als een leuk bedrijfsuitje. Bedrijfsleider Khumbo Musukwa let bij het inwerken van nieuw personeel ook zeker op de manier van tappen. ,,Want die technieken zijn er niet voor niks. Een biertje kan perfect getapt líjken, maar smaakt dan niet zoals het hoort. Dus in het begin stuur je daarin zeker bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »