DONGEN – Terwijl de historische rondrit met vijftig voertuigen langs Dongen, ‘s Gravenmoer en Klein-Dongen-Vaart trekt en in iedere dorpskern halt houdt om het eenduidige monument te onthullen, wordt in De Cammeleur de speciaal voor deze dag gemaakte musical ‘Spiegel je Vrijheid’ gespeeld. Geschreven door Isabelle van Gelderen van Tintelbelle, gespeeld door leerlingen van de toneelschool. ,,Hoe meer en langer we met het stuk aan de slag gingen, hoe meer de kinderen zich realiseerde wat vrijheid precies is. Dat geldt ook voor mij: ik leerde weer enorm veel van hen”, legt Van Gelderen uit.
Zij werd gevraagd om een musical te maken met betrekking tot de festiviteiten rondom ‘Dongen 75 jaar vrijheid’. Ze zocht negentien kinderen bij elkaar en ging aan de slag. Met bestaande en zelfgeschreven liedjes, die al gauw een geheel vormden. ‘Spiegel je Vrijheid’ gaat over Sarah en Aisha. Sarah denkt alles al goed te weten, totdat Aisha bij haar in de klas komt.
Ze is een vluchtelinge uit een oorlogsgebied en plots wordt de klas geconfronteerd met oorlog. ,,Sarah is opgegroeid in het veilige Nederland, Aisha in een onveilig land. Beiden vinden ze dagboeken van hun grootouders: Aisha leest hoe zij vrolijk en veilig leefden, Sarah juist hoe haar opa en oma in de oorlog opgroeiden”, legt Van Gelderen het verhaal uit.
Eigen kleur
De toneeldocente merkte goed dat de kinderen het thema steeds meer eigen maakten. ,,Ook ouders gaven het aan. Weet je: soms vergeet je dat je in vrijheid leeft. Je neemt het voor lief, maar als je er op deze wijze bij stil staat realiseer je je het weer.”
De
kinderen -en enkele volwassenen- zijn tijdens de musical gekleed in het
zwart en wit, om tegenstellingen en uniformiteit te benadrukken. ,,Aan
het einde trekken ze die kleren uit. Daaronder heeft iedereen de eigen,
kleurrijke kleren aan. Het zijn geen twee werelden, maar eenieder is
uniek”, vertelt Van Galderen.
Het stuk werd zaterdag vanaf 11 uur
iedere twee uur opgevoerd in De Cammeleur. De eerste voorstelling raakte
uitverkocht. Zaterdagavond wordt de dag in het ontmoetingscentrum
afgesloten met een bevrijdingsfeestavond in jaren ’30 en ’40-stijl, met
muziek uit de oorlogsjaren.