Huysmuseum inspireert ook op kleiner oppervlak

ETTEN-LEUR – ,,De spullen die we tentoonstellen zijn niet het belangrijkste. De ontmoeting, het gesprek, educatie: daar gaat het om.” Monique Broekmans van het Huysmuseum straalt. De intrek van het museum in het Streekmuseum Etten+Leur is dinsdag beklonken en vanaf vandaag te bezoeken. Ze hebben aanmerkelijk minder ruimte dan voorheen, maar dat is nooit gezien als groot struikelpunt.

,,Psychiatrie is eng, is ingewikkeld. Dat is het onderwerp natuurlijk ook, maar het gevoel dat men hier krijgt moest vrolijker. We hebben er een laagdrempelig, toegankelijk museum van kunnen maken”, vervolgt Broekmans. Er zijn twee ruimtes die het museum bekleedt: men wordt welkom geheten door de psychotische Elsie, de ‘avatar’ van het museum. ,,Zij was al de leidraad van het museum. Maar dat kleine meisje is nu 16 en uitwonend in Etten Leur. Misschien willen we de connectie met het Streekmuseum wel op die wijze uitbouwen.” Alles op z’n tijd, wil Broekmans maar zeggen. ,,Ik werk niet planmatig, ideeën ontstaan spontaan.”

De andere ruimte dwingt tot besef, tot nadenken. Aan de hand van losse woordjes kunnen de bezoekers nagaan wat voor hen geldt. ,,Het woordje ‘familie’ bijvoorbeeld is voor iedereen anders. Je gaat bij je zelf na wat jij voelt. Luistert naar wat anderen voelen. We proberen je aan te raken.”

Op creatieve, intrigerende wijze wordt het Huysmuseum op die manier een beleefmuseum. Voor Marc Velthoven van het Streekmuseum werkt dat ook inspirerend. ,,Wij zijn een klassiek kijkmuseum. Dat is misschien niet meer van nu; het is verfrissend om daar weer eens naar te kijken.”

Het museum is dagelijks open, maar er worden op dinsdag, woensdag en vrijdag van 13:30 tot 16:30 uur rondleidingen verzorgd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »