Een voetbalclub als zesde gezinslid

Een voetbalclub als zesde gezinslid

BREDA – De 4-3 overwinning op Jong Ajax was het mooiste cadeau dat NAC kon geven aan Laura (29) en Michel (37) Graumans. Ze lieten die week na drie jaar de schuldsanering achter zich. De seizoenkaart bleef daarbij een onbetwiste uitgave: NAC is het allerbelangrijkste binnen het gezin.

,,NAC is een soort zesde gezinslid, het gaat hier echt alleen maar over de club. Zelfs de kinderen kennen alle spelers”, vertelt Laura. Zij komt van origine uit een echt NAC-gezin, was 8 toen ze voor het eerst naar een wedstrijd ging. Het was de laatste wedstrijd aan de Beatrixstraat, Laura werd direct fan van Ton Lokhoff. ,,Dat bleek alleen z’n allerlaatste wedstrijd te zijn”, glimlacht ze.

Michel komt uit een Ajax-gezin. Z’n vader kreeg via het werk soms kaarten voor NAC en zo komt hij toch in aanraking met de club. Al snel is hij verkocht en schaft een seizoenkaart voor tien jaar aan.

De twee leren elkaar kennen bij showkorps Concento. De dan 16-jarige Michel is er drummer, de 8-jarige Laura speelt dwarsfluit. De vonk sloeg negen jaar later over. ,,Als snel gingen we samen naar NAC. Eerst met Michels vrienden, inmiddels met z’n tweeën.”

De ouders van Laura passen Iedere wedstrijd op hun drie kinderen. ,,Verder proberen we nooit een oppas nodig te hebben, maar NAC is een must. Rond mijn zwangerschappen – Mick is nu 5, Lynn is 4 en Xavi 2 – heb ik zes wedstrijden gemist. Het waren m’n enige, NAC gaat verder vóór alles.” Als Laura in het ziekenhuis ligt, besluit Michel tóch naar NAC te gaan. ,,Had ik alle begrip voor. Andere redenen zijn er toch ook niet?”

De complete planning van het gezin draait om het schema van NAC. De Jupiler League is, met de vrijdag- en maandagavonden als speeldagen, een uitkomst voor hun sociale leven. ,,Onze vriendengroep volgt NAC niet zo. Het klinkt misschien ernstig, maar we misten regelmatig feestjes op de zaterdagavond. Men hield -en terecht!- echt geen rekening met NAC.”

Zoonlief Mick is al zeven keer mee geweest. ,,We hadden ons voorgenomen te wachten tot hij 8 was, anders gaat hij wel erg laat naar bed. Maar hij wilde zó graag. Hij kijkt echt naar de wedstrijd, is  bezig met wat er op het veld gebeurt. Onlangs viel hij in slaap; die wedstrijd was erg saai.” De twee hebben lang nagedacht over z’n naam. ,,Totdat we in het blad ProNAC zagen dat het zoontje van Rob Penders Mick heette. We waren gelijk enthousiast.”

Op 15 augustus 2009 gaven de twee elkaar het jawoord. ,, We hebben NAC gevraagd of we het stadion in mochten om huwelijksfoto’s te maken.” Die foto, van Michel en Laura op de middenstip van het Rat Verleghstadion, hangt nog altijd prominent in de huiskamer. Zoals NAC altijd een prominente rol speelt binnen de familie Graumans.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »