Voetbal verbindt, in heel Europa

Voetbal verbindt, in heel Europa

BREDA – Hij richtte de Breda Loco’s op en wist de maatschappelijke tak bij NAC in een mum van tijd succesvol te maken. Nu probeert Hubert Rovers voetbalclubs in heel Europa te bewegen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen. Want: ,,Voetbal verbindt, daar ben ik van overtuigd.”

Rovers komt momenteel veel over de vloer van diverse Europese (top)clubs. ,,Dan zit je de ene dag in je maatpak in een luxueuze skybox en de volgende dag schreeuw je weer met je vrienden op Vak G. Dat vind ik een mooi contrast.” Maar NAC is ook tijdens die bijeenkomsten nooit ver weg. Rovers gebruikt steevast een NAC-pen en houdt z’n telefoon strak in de gaten als NAC op datzelfde moment speelt.

Terug in de tijd. Rovers wordt in 2008 door NAC gevraagd een maatschappelijke tak op te zetten. Hij had immers bij de Breda Loco’s aangetoond een organisatietalent te zijn, te durven dromen en te kunnen enthousiasmeren. ,,NAC wilde een voorloper in Nederland worden op maatschappelijk gebied. Het budget was alleen nogal beperkt.”

Hij beseft dat hij het wiel niet zelf hoeft uit te vinden en kan daarom voortvarend te werk gaan. ,,Clubs als Manchester United en Tottenham Hotspur zijn hier al heel ver in en deelden hun kennis met alle liefde. Het zijn immers geen concurrenten. Ik heb het vervolgens vertaald naar een model dat bij NAC past.”

Nog verder terug in de tijd; Rovers organiseert al op jonge leeftijd houseparty’s. “Toen ik 18 was dacht ik de wereld te kunnen veroveren. Ik ben zonder een echt goed diploma van school af gegaan en ging regelmatig op m’n bek. Nee, op eigen benen staan zonder diploma was gewoon niet gemakkelijk.”  Tijdens zijn werk bij NAC ontmoet hij vele ‘probleemjongeren’. ,,Ik heb ook schulden gehad, herkende veel van hun problemen. Ik merkte dat ik hen begreep en merkte ook dat voetbal -en NAC in het bijzonder- hen kon motiveren.”

De kennis en ervaring die Rovers opdeed vertaalt hij nu op Europees niveau in Stichting EFDN (European Football for Development Network, red.). Er zijn inmiddels 42 clubs aangesloten, waaronder grootmachten als PSG, Internazionale, Chelsea en Manchester United. Momenteel gaat Rovers veel naar Oost-Europa. “Juist in die contreien is nog veel terrein te winnen. Daar is maatschappelijk ondernemen binnen een voetbalclub nog helemaal nieuw en moet ik clubbestuurders echt overtuigen. Men reageert er erg enthousiast op. Clubs als Shakthar Donetsk, Ferencvaros en FK Sarajevo werken graag mee en willen nu zeker hun nek uitsteken. Bij NAC heb ik gezien wat voetbal met mensen kan doen. Hoe het verbindt en maatschappelijk kan bijdragen. Het is geweldig om dat nu tot ver buiten de landsgrenzen te implementeren.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »