Voedel scoren namens NAC

BREDA – ,,We hebben als school heel bewust de koppeling gemaakt met onze kerstmusical, maar het puntensysteem dat NAC eraan hing zorgde toch voor de noodzakelijke extra motivatie”, glimlacht docente Corinda van Oosterhout van basisschool De Liniedoorn. Twee weken terug riep [email protected], de sociale tak van de voetbalclub, de deelnemers van haar Street League op om voedsel in te zamelen ten bate van de Voedselbank. Tien Bredase scholen deden mee; dinsdagmiddag boden selectiespelers Daan Klomp en Grad Damen de binnengehaalde waar aan in de Jumbo Foodmarkt.

NAC zelf kwam vanuit selectie en kantoor met een volle boodschappenwagen en voegde daar NAC-mutsen en -schorten aan toe. De scholen kwamen gezamenlijk aan zo’n zevenhonderd lang houdbare producten.

Bij De Liniedoorn gingen de kinderen direct enthousiast aan de slag. Groep 8 hing posters op ter stimulering om vooral producten in te zamelen, bij de inkom van de school werden de producten uitgestald en werd een soort tussenstand weergegeven, met daarbij het hoofddoel: ze wilden minimaal 50 producten verzamelen.

Ze eindigden op 72, ruim voldoende voor de volle vijf punten. De NAC Street League draait niet alleen om winst en verlies, maar biedt ook belangrijke sportiviteitspunten. Per tien producten kregen de scholen één punt, met een maximum van vijf. De school met de meeste spullen kreeg nog een bonuspunt. ,,We wisten dat we dat met onze 110 leerlingen nooit konden redden, maar die vijf hadden we in eigen hand”, glimlacht Van Oosterhout, tevens de coach van het Street League-team van de school.

Het begon te leven, zoals de Street League sowieso leeft op De Liniedoorn. ,,Thuis hebben we altijd heel veel supporters rondom de wedstrijden. Andere kinderen, maar ook familie, vrienden en kennissen”, grijnst keeper Safouan (11). ,,Maar we doen het niet alleen voor die vijf punten. We weten dat er mensen zijn die geen eten hebben, dus we willen hen graag helpen”, zegt verdedigster Nikola (11).

Hun Kerstmusical gaat over de kerstgedachte. Over samen delen, samen vieren, samen eten. Bovendien werden er wiskundeopdrachten aan de inzameling gekoppeld, zodat de inzameling ook nog een educatief doel had. Voor de jongste kleuters tot de achtsteklassers kwam op die wijze de actie steeds meer tot leven. Er werd in het begin ook veel gepraat in de klassen over de Voedselbank en haar functie. ,,Eigenlijk is de Voedselbank een soort bank, maar dan met eten”, weet Safouan daardoor. Dat de vijf punten binnen zijn stemt Safouan vrolijk. ,,We geven altijd bewust handjes voor het begin van de wedstrijd en zorgen ervoor dat niemand sieraden draagt. Die beleefdheidspunten moet je gewoon pakken.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
Scroll naar boven