Theo hangt NAC aan de grote klok

Theo Kloet is voorzitter van het KlokkenluidersGilde van Breda én fanatiek NAC-supporter. “Zoiets ontstaat uit liefde voor de stad. Zowel NAC als de Kerk zijn een wereld op zich, met ieder hun eigen geheimen.”

Bovendien zijn beide passies een sociaal gebeuren. “We vergaderen in De Beyerd, dan weet je het wel”, knipoogt hij. Het Gilde bestijgt de Grote Kerk bij evenementen, op feestdagen en bij speciale gebeurtenissen. “Van oudsher dienden de klokken als alarm, of om zaken aan de grote klok te hangen, bij vreugde en verdriet. Wij willen het ambacht en de traditie graag in ere houden.”

In hoeverre zijn er verder verbanden te leggen tussen NAC en het klokkenluiden? Zijn liefde voor NAC stamt af van halverwege jaren ’70. Tot begin jaren ’90 bezoekt Kloet (51) fanatiek thuis- en uitwedstrijden. “Maar de sfeer werd grimmiger, we kregen te maken met vreselijke regeltjes, zoals de buscombi. Mijn ultieme uitwedstrijd is gewoon een middagje stad, dan de wedstrijd. Het totaalplaatje dus, zonder geneuzel.” Het is een pijnpunt bij Kloet, die burgemeesters verwijt de simpelste oplossing te kiezen. “Een klein groepje verkloot het en iedereen lijdt eronder. De lol is er gewoon af.”

Kloet zat tot voor kort in de Clubraad van NAC. “Niet perse voor NAC, maar voor de supporters.” Zo ergert hij zich aan de toenemende commercie bij NAC. “Ja, het levert op korte termijn geld op. Maar wat is enige bestaansrecht van NAC? Dat is toch die unieke beleving. Die staat onder druk, omdat ze het willen uitbuiten. Cultuur maak je niet, cultuur ontstaat.” Kloet snuift. “De Jupiler League is een zware belediging voor de achterban. NAC moet alles op alles zetten daar zo snel mogelijk uit te komen.”

Opkomen voor een achterban: recent rondde Kloet een politieke studie af bij het CDA en eerder fungeerde hij al eens als metselaar tussen collegae en directie op het werk. “En zo kunnen we misschien wel figuurlijk naar het klokkenluiden kijken”, legt hij plots een mooi verband. Wel in louter positieve betekenis: het vertalen van signalen tot klankborden, met als ultieme doelstelling het voor beide partijen te verbeteren.

Uiteraard hoopt Kloet dat NAC weer snel  op het bordes van het stadhuis aan de Grote Markt staat. “Dat is uiteraard een speciale gebeurtenis, dus dan schalt het clublied weer van de toren.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »