De stoelen plakken misschien nog

De stoelen plakken misschien nog

BREDA – ,,We gaan er een enorme bende van maken”, beloofde de Breda Loco’s voorafgaand aan NAC – FC Volendam. En zo geschiedde: 350 shooters, 1500 disks en 1500 werplinten slingerden vlak voor aanvang door de lucht. Maandagochtend was de ‘schade’ goed zichtbaar; de tribunes van het Rat Verleghstadion liggen vol zooi. Een geschat aantal van 40.000 bekers en enkele duizenden treetjes vervolmaken dat. Opvallendste vondst tot nu toe: een BMW-sleutel. De eigenaar heeft zich nog niet gemeld.

Normaal gesproken komt er zo’n 30.000 liter afval van de tribunes af na een thuiswedstrijd, ditmaal gaat dit waarschijnlijk richting de 40.000. ,,We zijn de komende dagen met tien man en hebben helaas dus geen volle bezetting. Het komt daarom ook niet helemaal af”, zegt Jeroen Pulles, coördinator van Niemand Buitenspel. NAC speelt donderdag immers alweer thuis tegen NEC. ,,We zorgen er uiteraard wel voor dat de veiligheid gewaarborgd blijft.”

Normaliter duurt het zo’n vijf dagen om het stadion weer perfect op te ruimen. ,,Eerst vegen we het grof vuil van de tribunes. Daarna gaan we met bladblazers aan de slag, voor sigarettenpeuken en andere kleine troepjes. Tot slot komt de hogedrukspuit van stal en maken we ook alle stoelen weer schoon. Zover gaan we ditmaal niet komen”, glimlacht Pulles.

Veel werplinten wapperen nog aan het dak. ,,Een deel daarvan waait er nog af, maar die linten zijn biologisch afbreekbaar. Ze vergaan na vier weken, dus die halen we ook niet weg. Donderdag zullen er vast nog wat hangen.”

Tijdens de laatste training van NAC, zaterdag in het stadion, ging er nog veel vuurwerk de lucht in. ,,Dat hebben de Breda Loco’s zelf met zo’n vijftien man keurig opgeruimd. Het zag er ‘s middags alweer picobello uit.”

Acht jongeren van een wooninstelling van ASVZ helpen altijd mee met opruimen. De groep wordt begeleid door Wilko de Vogt, oud-keeper van onder andere NAC. ,,We helpen hier sinds een aantal maanden mee. De opdracht is groot, maar wel kraakhelder. Ze hebben allemaal hun eigen taak, het zorgt voor structuur en die gasten willen ook graag hard werken, vooral in dit zonnetje. Ze weten wat ze moeten doen en wat er van ze verwacht wordt, zonder dat we daar al te veel druk op leggen.”

De opruimploeg vindt doorgaans vooral waardevolle spullen als NAC in de laatste minuten nog een doelpunt maakt. ,,Ja, aan het afval zie je soms wel het scoreverloop terug. Dan vinden we vooral portemonnees, sleutels, telefoons; dingen die je vaak in je broekzak hebt zitten”, constateert huismeester Martijn Schinning. En het opvallendste wat men hier ooit gevonden heeft? ,,Ja, toch een kunstgebit. Die hebben ze ook niet meer teruggehaald. Best raar toch, zoiets mis je toch lijkt me?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »