Een ‘Rotterdamse’ NAC-supporter

Een ‘Rotterdamse’ NAC-supporter

RIDDERKERK – De 24-jarige Niels Edelschaap groeide op in Ridderkerk, onder de rook van Rotterdam. Feyenoord trekt ‘m echter niet, ondanks z’n vele Feyenoord-vrienden. ,,Ik volgde het voetbal zonder clubvoorkeur, totdat ik met NAC in aanraking kwam.”

Z’n oom en tante wonen in de Haagse Beemden, in Breda. Als 6-jarig jongetje wandelt hij regelmatig met z’n oom naar de training van NAC, toen nog bij het stadion. Hij gaat voor het eerst naar een wedstrijd met z’n neefje en is gelijk verkocht. Edelschaap vertelt het met een duidelijk Rotterdamse tongval. En hoewel dit de wenkbrauwen op Vak G bij NAC soms doet fronsen en er met een kwinkslag wel eens naar gevraagd wordt, levert het nooit problemen op.

,,Ik werk in Zevenbergschenhoek, in de logistiek. Het gros van m’n collega’s is voor Feyenoord, een enkeling voor Ajax. Mijn trots voor NAC groeit daar alleen maar door”, vertelt hij, daags voor het kampioenschap van Feyenoord. Van rivaliteit is op de werkvloer nauwelijks sprake, mede door de lage klassering van NAC. ,,Ze weten echt niet hoe NAC ervoor staat, de Jupiler League interesseert ze niet.” Op de maandag na Excelsior – Feyenoord was een simpele grijns voldoende om de Feyenoorders op z’n werk op de kast te krijgen. ,,Ze pakken me vast wel weer terug. Als NAC’er kun je haast nooit uitdelen en moet je meer incasseren. Gelukkig was dit weer eens een mogelijkheid.”

Vanuit het ouderlijk huis in Ridderkerk heeft Edelschaap een prachtig uitzicht over de skyline van Rotterdam. Ook De Kuip is te zien. ,,Maar bij Feyenoord  – NAC zit ik in het NAC-vak. Moet ik eerst naar Breda; m’n vader verklaart me dan voor gek.” Die wedstrijden hebben altijd wel een extra betekenis; in 2010 wonnen de Bredanaars met 2-0 van de Rotterdammers. ,,Dat is toch wel lekker. Ook dan is een simpele grijns echt voldoende.”

‘De Rotterdammer’ is volgens Edelschaap vrij direct en heeft een grote bek. ,,Ik voel me meer thuis bij het gemoedelijke, relaxte in Breda.” Edelschaap is zondag, na het kampioenschap van Feyenoord thuisgebleven. Maandag werkt hij gewoon. ,,Hun feestje, ik heb daar niets te zoeken. Ik heb geen hekel aan Feyenoord, maar heb er ook helemaal niets mee. Ik ga rond een uurtje of 4 wel de hond uitlaten, sfeer proeven in de buurt.” Wat Edelschaap wel lastig te begrijpen vindt: Bredanaars die voor Feyenoord zijn en geen sympathie voor NAC kunnen opbrengen. ,, Als NAC uit naar Feyenoord moet, zie ik in Breda opgestoken middelvingers naar de NAC-bussen. Wat is dat voor iets raars, waar komt dat vandaan?” Het enige dat nu voor Edelschaap telt zijn de play-offs van NAC, tegen FC Volendam. En hoe was het deze maandag, op z’n werk? ,,Er werkte haast niemand, het was hier lekker rustig.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »