‘Resultaat is tien minuten voelbaar’

Supporterscafé Beatrix, onder de B-Side in het Rat Verleghstadion, bestaat in januari 20 jaar. “In augustus werken ook wij hier al 20 jaar, we startten een half jaartje later”, beseft Irma Bos, samen met haar vriend Ed de Rooi het boegbeeld van de kroeg. De tijd is omgevlogen, maar in de Bea herleven oude tijden momenteel. “Tegenwoordig mogen onze bezoekers weer op het voorplein staan, zoals vroeger. Ik denk terecht, er zijn hier nauwelijks narigheden.” Bos doelt op beperkende veiligheidsmaatregelen in het afgelopen decennium. “De uitgang was geen ingang en de ingang was geen uitgang. Dat werkte verwarrend en frustrerend. We werden er niet zozeer op aangesproken, maar kregen wel de vragen. Wij snapten die puzzel na verloop van tijd ook niet meer.”

Buiten dat is er in die afgelopen twintig jaar niet veel veranderd. “De foto’s in het café zijn dezelfde als die van 20 jaar geleden. De muren hebben een likje verf gehad, maar verder is alles nog vrijwel hetzelfde.” Die veranderingen hoeven ook niet, Bos heeft allang gemerkt dat ‘de NAC-supporter’ daar niet zo van houdt. “Het is leuk om het café in te kijken na wedstrijden: al die groepjes NAC-supporters staan al járen op precies dezelfde locatie.” Tante Irma kan nog oprecht genieten van een avondje werken. “Het kan hier loeiwarm worden, er is geen airco. Die zweet- en alcohollucht. Dan zie je dat iemand een blad bier over het publiek tilt en flink wat morst. Dat levert nooit problemen op; in de Beatrix wordt zoiets geaccepteerd, wat ik geweldig vind.”

Maar uiteraard verandert het publiek wel iets. “Het lijkt gemiddeld wat jonger te worden, we zien ook meer vrouwen. De Bea lijkt de opmaat naar een uitgaansavondje, wat de algehele sfeer ook feestelijker maakt. Bovendien zien we die jongeren ook tweewekelijks terugkomen, het lijkt ze te bevallen.” Tussen de vele Nederlandstalige muziek wordt vaak uit het niets een hardrock- of hardstyle-nummer gedraaid. “Die overgangen zijn zo ontstaan en zijn typisch Beatrix. Hier kan dat en hoort dat.” Café Beatrix zit tweewekelijks ramvol, winst of verlies. “Het resultaat is tien minuten voelbaar, daarna lijkt men de wedstrijd te zijn vergeten. Maar voor ons is de avond geslaagd als NAC gewoon wint, de sfeer in de Bea top was, de wachttijden nihil waren en de biertanks nagenoeg leeg zijn geraakt.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »