Pieken en dalen in beeld bij documentaire over Avondje NAC

Pieken en dalen in beeld bij documentaire over Avondje NAC

BREDA – Befaamd en beroemd in den lande: het Avondje NAC. Maar wat houdt het precies in? Op die vraag poogt de documentaire ‘Avondje NAC – Een Liefdesverklaring’ een antwoord te geven. ,,NAC is zeker niet lang-leve-de-lol en bier drinken. Het voetbal en het resultaat doen er wel degelijk toe”, legt AD-columnist Sjoerd Mossou uit. ,,Dat moest dan ook zeker duidelijk naar voren komen.”

Mossou bracht in 2012 zijn boek ‘Avondje NAC’ uit, waarmee hij het fenomeen al aan de hand van persoonlijke herinneringen beschrijft. Voor televisiezender FOX heeft het Bredase GIG Creative Film zijn boek als leidraad, als inspiratie gebruikt. In nauwe samenwerking met Mossou zelf. ,,Het boek konden we niet letterlijk gebruiken, want dan zouden we acteurs moeten gebruiken. Dat werkt nooit”, aldus Mossou. Een film die je van de geboorte van het Avondje NAC in de jaren ’70 voert, via de moeizame jaren ’80, naar de reïncarnatie in de jaren ’90 en de zoektocht naar een eigen identiteit in het nieuwe stadion. Met diverse pieken en vele dalen. Mossou schreef samen met regisseuse Ariënne Dozeman het script. Voorzag de Drentse van voorzetten, ingangen en ideeën. Dozeman: ,,Ik ben outsider, journalist en antropoloog, dus ik weet hoe het is om kennis te maken met nieuwe culturen, zoals de NAC-cultuur.” Zij sprak met coryfeeën. Oud-spelers, oud-bestuursleden, supporters, journalisten, uit de afgelopen vier decennia.

NAC – Feyenoord

GIG pakt zelf vol uit rond de wedstrijd NAC – Feyenoord (2-1). ,,Dat is natuurlijk puur geluk. Een echt Avondje NAC, met alle ingrediënten en een sensationele overwinning”, glundert Dozeman. Volgens Michiel van de Zandt, creative director bij GIG, was de overwinning vooral een welkome extra: ,,Want het ging ons om het vangen van ‘Het Avondje’, inclusief de eerste biertjes in het centrum, het sociale aspect, de gang naar het stadion en de wedstrijdspanning. We hebben die avond enorm veel sfeervol en bruikbaar materiaal geschoten.”

Evenwichtig

Het levert een evenwichtig portret op van een moeilijk te vangen fenomeen. Waarbij keuzes gemaakt moesten worden. ,,Hier en daar zijn zijweggetjes ingeslagen, zoals met materiaalman Ben van Bilzen. Maar hij staat toch ook symbool voor de overgang van de Beatrixstraat naar het Rat Verleghstadion, dus paste hij ook erg goed in het grote verhaal.” Opvallend is de afwezigheid van een drietal zwarte bladzijdes in de NAC-geschiedenis: het overlijden van spelers Ferry van Vliet, Dominique Diroux en Andro Knel. ,,Dat is een te groot verhaal, die je onmogelijk respectvol kunt vangen in twee of drie minuten.” Van Vliet en Diroux komen overigens wel een seconde voorbij; hun beeltenissen zijn te zien in het materiaalhok van Van Bilzen.

Mossou vraagt zich hardop af wat voor documentaires NAC nog zou kunnen maken. Contractueel is de club verplicht jaarlijks twee films te leveren aan FOX. ,,Daar hoef ik me ook niet mee te bemoeien, maar voor mijn gevoel is ‘Het Avondje’ het enige NAC-onderwerp is waar je 55 minuten mee kan vullen”, denkt Mossou. De film beleefde dinsdagavond haar voorpremière in een uitverkocht café De Bommel. Vrijdagavond om 21:00 uur is Avondje NAC – Een liefdesverklaring te zien op FOX. ,,95% van de kijkers zullen NAC-supporters zijn, maar ook adepten van voetbalcultuur zullen aan hun trekken komen”, vermoedt Mossou.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »