Operatie Eredivisie: ‘Hoop en geloof’

Operatie Eredivisie: ‘Hoop en geloof’

BREDA – Operatie Eredivisie werd een daverend succes, met promotie als kers op de taart. ,,De campagne werd binnen alle geledingen van de club gedragen. Dat maakte het zo bijzonder”, klinkt communicatiemanager Jasper Saeijs trots.

,,We hebben voortgeborduurd op de ingrediënten van de campagne van vorig jaar, BredaGelooft”, legt collega Matthias van Wettum uit. Ook toen werden seizoenkaarten voor het Jupiler League-tarief verkocht en mochten verlengers tijdens de play-offs gratis het stadion in. ,,Hoe beweeg je mensen? Iedereen moest weer gaan geloven in promotie en de hoop niet opgeven”, vertelt Saeijs. Voor deze campagne werden onder andere de Breda Loco’s ingeschakeld. In een brainstormsessie ontstond Operatie Eredivisie. ,,Dat was goud waard, zij kijken met een andere blik naar sommige zaken en waren gelijk strijdbaar.” Aanvang van de campagne: vlak voor de laatste reguliere competitiewedstrijd, tegen Almere City. ,,Commentator Koert Westerman repte in zijn verslag over Operatie Eredivisie, waarop Thomas Agyepong de 0-1 maakte. Dat voelde echt als dé start”, heugt Saeijs zich.

Liefst 7224 seizoenkaarten werden al vóór de promotie verkocht; de campagne was in dat opzicht al een succes. ,,Maar je merkte dat er iets gebeurde. Operatie Eredivisie leefde. Bij supporters, op kantoor, bij sponsors, bij de technische staf, bij de spelers: er ontstond eensgezindheid.”

Er lag een scenario klaar voor als NAC het niet zou redden. Uiteraard. ,,Als je wint gaat bijna alles vanzelf, bij verlies moet je juist meer doen. Een videoproducent heeft vanaf Almere de hele Operatie gefilmd. Als we verloren hadden, stond er al een fantastische film klaar”, vertelt Van Wettum. ,,Die film is nu alleen wat uitgebreider geworden, met beelden van de huldiging”, vult Saeijs aan.

,,Wat wij het mooiste vonden: iedereen ervoer z’n eigen missie. Om in oorlogstaal te blijven: tegen NEC had de frontlinie -de spelers- het moeilijk. De tweede linie -de supporters- merkte dat en hebben hen erdoor heen gesleept.”

Met Operatie Eredivisie zette NAC hoog in, weten ook Saeijs en Van Wettum. ,,Als het niet gelukt was, heb je wel een uitdaging. Er kwam van sommige kanten wat kritiek, maar we hebben ons er niet door af laten leiden en zijn er vol ingegaan. Alleen dan krijg je het voor elkaar om iedereen mee te krijgen.” En dat lukte: de Yellow Army mobiliseerde zich in rap tempo. ,,Iedereen raakte er vanzelf bij betrokken, het was NAC in optima forma.”

Ze zullen zondagavond 28 mei nooit vergeten. ,,Die emotie en ontlading was ongekend, bij iedereen. De organisatie heeft de laatste drie jaar veel meegemaakt bij NAC. Er zijn ontslagen gevallen en personeel werd gekort. Ook de spelersgroep had een moeilijk jaar, met het ontslag van Dijkhuizen als dieptepunt. We hebben keihard gewerkt in toch de krochten van het betaald voetbal, dat kwam er allemaal uit en ontaardde in een heerlijke euforie.”

Dit was voor dit seizoen de laatste Hup NAC. Volgend seizoen gaan we verder. Heeft u tips? Laat het ons weten via hupnac@bndestem.nl

2 reacties

  1. Bedankt voor het schrijven van je leuke en unieke stukjes over alles en iedereen die begaan is met mijn favoriete voetbalclub! Ik kijk nu al weer uit naar je verhaaltjes in het nieuwe seizoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »