Mostapha Rached maakt stappen

Mostapha Rached maakt stappen

BREDA – Vlak voor tijd strompelt Mostapha Rached (13) het veld af. IJsbeentje. De spits van NAC Onder 14 heeft er dan al vijf inliggen. ,,En drie assists”, voegt hij er met een gepijnigd gezicht aan toe. NAC wint de vriendschappelijke wedstrijd erg eenvoudig van Fortuna Sittard: 12-0. In de competitie is de tegenstand hoger, maar ook daar staat NAC er goed op.

Mostapha kwam dit jaar over van JEKA. Hij speelde er vier jaar en was er afwisselend ‘een nummer 10’ of linksbuiten. Trainer en coördinator jeugdscouting Jasper Somsen zag er al snel een spits in. ,,In het begin van het seizoen kijk je: wat voor spelers hebben we? Aan de dingetjes die hij deed, aan de bewegingen, aan de manier van samenspelen wilden we dat proberen.” Naar tevredenheid, van beide kanten.

Hij werd zelfs al uitgenodigd voor de Nederlandse selectie. Zij begonnen met 70 jongens, nu zijn er nog 40 over. Inclusief Mostapha. Zijn doelen dan ook dit jaar: naar de Onder 15 van NAC en bij Oranje blijven. In het voorjaar staan er interlands op het programma. In Nederland en in Ierland.

Een overstap naar NAC heeft altijd impact. Mostapha verhuisde naar het Graaf Engelbrecht om voetballen en studeren te kunnen combineren. ,,Dat was zeker de eerste dagen erg wennen. Ik heb het nu ook veel te druk om mijn oude vriendjes te zien.”

Iedere dag staat hij om 6:45 op. Van 8:15 tot 15:20 heeft hij les, om 15:30 staat hij op het trainingsveld tot 18:00. Om 19:00 is hij thuis, om de avond te vullen. Avondeten, huiswerk en rusten. Iedere dag weer. Op zaterdag wedstrijd, op zondag heeft hij een rustdag en voetbalt hij buiten.

De Jeugdopleiding van NAC maakt sprongen. De jeugdteams doen het goed in de hogere en hoogste divisies. ,,We zijn echt aangehaakt, doen hooguit nog onder voor Ajax, Feyenoord en AZ”, legt Somsen uit. De Onder 14 is nagenoeg zeker om in het nieuwe kalenderjaar op het hoogste niveau te acteren. Dus als Ajax belt? ,,Daar drijven alleen de écht grote talenten boven, de rest verdrinkt toch. Je weet niet hoe talent zich ontwikkelt, dus je moet je afvragen wat wijsheid is”, legt Somsen uit.

Volgens Somsen is het scouten van talent vaak een gevoel. ,,Want talent, oké. Maar hoe ontwikkelt iemand zich?” Met Mostapha gaat het dit eerste half jaar snel. ,,Hij laat het volop zien, er zit tot nu toe echt progressie in.”

De spits is nog wat ontevreden over zijn doelpuntenmoyenne. Hij scoorde tot nu toe tienmaal, maar miste ook veel kansen. Hij hoopt daarom nog veel van spitsentrainer Matthew Amoah te leren. Zijn grote droom: spits worden in Engeland, bij Arsenal. De Eredivisie volgt hij nauwelijks, de Premier League des te meer. Niet voor niets zijn de talen zijn favoriete vakken op school. Met name Engels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »