Liefhebber van rauw voetbal

Liefhebber van rauw voetbal

BREDA – NAC-supporter Christian Biemans bezoekt wereldwijd voetbalwedstrijden. Vooral rauwheid spreekt ‘m aan. Dichtbij huis vindt hij dat bij St. Pauli, in Duitsland.

Biemans steekt met een vriendengroep sinds een jaar of twintig regelmatig de grens over. Soms dichtbij, als St. Pauli in het Rührgebied speelt, soms rijden door ze naar Hamburg. ,,Duitsland is als voetballand geweldig. Alles mag, omdat de grens van het toelaatbare kraakhelder is. Het is rauw, zonder dat het mis gaat. In Nederland is dit vager en deze verschuift ook om de haverklap.”

Mini-economie

Hij roemt het feit dat er een mini-economie ontstaat rond wedstrijden. ,,Er  worden goedkope blikken bier verkocht rond het stadion. Of iemand zet een barbecue op. Het mooie is dat die lege blikken aan daklozen gegeven wordt voor het statiegeld. Het gaat gemoedelijk, zonder die strakke regels die in Nederland gelden.”

Hun aanwezigheid blijft niet onopgemerkt in Hamburg. Ze worden uitgenodigd voor het Antiracist-toernooi, een politiek geëngageerd supporterstoernooi met clubs uit heel Europa. ,,St. Pauli is een haast extreemlinkse club. Politiek en voetbal zijn in Duitsland onlosmakelijk met elkaar verbonden, ik probeer discussies dan ook echt te mijden. Wij zijn daar een vreemde eend in de bijt; als NAC hebben we immers geen uitgesproken politieke voorkeur.”

Wat Biemans vooral trekt aan St. Pauli, is het rauwe karakter. ,,Midden in de rosse buurt, die wijk ademt de club. Het voetbal is even slecht als bij NAC, maar als ik daar een weekend ben geweest moet ik altijd even landen.”

Celtic

De liefde is wederzijds; enkele supporters van St. Pauli komen regelmatig naar Breda. ,,NAC is er vrij bekend, maar hun band met Celtic gaat een stuk dieper.”

Van de Schotse topclub bezoekt Biemans vooral Europese uitwedstrijden op het vasteland. ,,Ik zat bij Ajax (’13) en Utrecht (’10) in het Celtic-vak, de security keek er raar van op. Ik ben op die manier ook naar Barcelona geweest.”

Groepsbewegingen

Wat Biemans voornamelijk aantrekt zijn massale groepsbewegingen. De ambiance buiten het stadion. ,,Voor mijn werk moet ik soms naar Zuid-Amerika. Het is geweldig om stromen mensen te observeren. Ik wil graag nog naar San Lorenzo in Buenos Aires. Dat schijnt echt een belevenis te zijn.” Biemans somt op: hij bezocht wedstrijden in Istanbul, Moskou, Porto Alegre, La Paz, Phnom Penh.  Vorig jaar vond hij bij Manchester City juist hetgeen hij hekelt. ,,Alleen maar commercie. Het is zó netjes en georganiseerd. Ik kan best genieten van het goede voetbal, maar de ambiance was echt zielloos.”

Door omstandigheden ging Biemans de laatste tijd wat minder, maar hij staat alweer te trappelen. ,,Griekenland en Slavische landen, maar toch wel met name weer naar St. Pauli.”

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »