‘Leigh! Leigh! Leigh!’

BREDA – ‘Leigh! Leigh! Leigh!’ Als Bas de Brouwer (37) en Liv Heijmans (15) deze middag met hun Greg Leigh-maskers poseren aan de Ginnekenweg, wordt de naam van de NAC-linksback met luide stem vanuit een passerende auto gescandeerd. Een veelzeggend moment: Greg Leigh is razendpopulair in Breda.

Toen Liv en haar vader Bas Heijmans na de thuiswedstrijd tegen SC Heerenveen (4-2) het stadion verlieten, opperde Liv om bij de volgende wedstrijd het portret van Leigh uit te printen en als masker op te zetten. Gewoon, met z’n tweetjes. ,,Heel het stadion ging zó tekeer over Leigh, iedereen werd hyper. Ik vond die sfeer heel tof, er ontstond echt iets magisch”, legt ze uit. Livs idee wordt tijdens de verjaardag van Heijmans op 3 januari in café Publieke Werken door hemzelf geopperd in zijn vriendenkring. ,,Na tien bier waren we allemaal enthousiast en besloten het gewoon te doen. Ik vroeg om half 1 ’s nachts al offertes op”, grijnst De Brouwer. Het café zelf stelt direct voor om een deel te betalen; al snel vinden ze nog drie sponsoren.

,,Het is een cultheld”, duidt hij. ,,Niet de allerbeste voetballer, maar wel een echte NAC’er. Gek toch, dat Van der Gaag hem niet opstelde? Als hij speelde gebeurde er iets in het stadion, een wisselwerking die NAC gewoon nodig heeft.”

Maar het idee moest even wachten na de winterstop. Blijft Leigh wel in Breda? Ja dus. Tegen FC Utrecht was het zover: heel F7 kreeg een Gregh Leigh-masker. Ontworpen door Myrthe Koppelaar, de foto van Maurice van Steen. ,,Het is ook echt een F7-ding”, legt De Brouwer uit. Een vak dat zich meer en meer laat gelden bij NAC.

Maar Leigh speelde niet, zoals zo vaak. Bij opkomst gaat het masker alsnog massaal op. Als signaal naar de trainer. Leigh hoort in de basis, vooral in thuiswedstrijden, vindt men.

NAC verloor met 0-4, Leigh speelde geen minuut. Als de spelers hun bedankronde doen scandeert F7 massaal zijn naam. Met het masker op. Het ontgaat de Engelsman.

,,Even later ontving ik op Instagram een berichtje van hem”, grijnst Liv. ‘Amazing work!’, schrijft hij en hij post ook een foto van de actie (zie inzet).

Het masker doet denken aan de Gerard den Haan-petjes, begin jaren ‘90. ,,Ikzelf heb Den Haan nét niet meegemaakt, Livs vader Bas wel. Natuurlijk kwam dat die avond ter sprake”, legt De Brouwer uit.

Greg Leigh speelt weer, tot plezier van vele fans. ,,Maar je moet zo’n actie niet willen herhalen”, vindt Liv. ,,Ergens zou het wel wreed zijn het nogmaals te doen”, denkt De Brouwer. 19.000 stuks? ,,Het is jammer dat het nu volledig ondergesneeuwd is omdat het tegen FC Utrecht zo’n drama was. Stel je voor dat we het tegen VVV gedaan hadden, toen Leigh scoorde. Wedden dat Studio Sport dan had ingezoomd op F7?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »