‘Ik werk hier met zoveel liefde’

Je zou ‘m ‘manusje van alles’ kunnen noemen, maar officieel is Martijn Schinning (39) -alias ‘Dwerg’-sinds november 2007 huismeester bij NAC. Hij rolde de club binnen door een werkstraf. Schinning werd in 2001 veroordeeld tot 260 uur klussen bij zijn club, door deelname aan wanordelijkheden. Sindsdien is hij vrijwel dagelijks aan het werk in het Rat Verleghstadion.

“Ik kreeg al snel veel vertrouwen van NAC. Ik werkte sinds m’n vijftiende in de bouw, dus die ervaring kon ik goed meenemen.” Na afloop van z’n werkstraf bleef Schinning terugkomen en hetzelfde werk doen. Door privéomstandigheden wilde hij stoppen in de bouw en waagde in 2007 brutaal een poging bij toenmalig NAC-directeur Theo Mommers.

Schinning wordt aangenomen, maar als NAC in zware financiële problemen komt wordt ook aan hem gevraagd salaris in te leveren. “NAC zit diepgeworteld in m’n hart, ik werk hier met zoveel liefde. Tja, het moest maar.” Als huismeester houdt hij zich bezig met facilitaire zaken. “Ik ben rond half 8 op de club en praat altijd eerst met Mavis, de schoonmaakster. Die loopt hier al twintig jaar rond en doet het fantastisch. Kan ik me focussen op andere plekken.”

Werkstraffen komen al wat minder vaak bij NAC, langdurig werklozen des te meer. “Het project heet ‘Niemand Buitenspel’. We bieden mensen een plek, zodat ze kunnen wennen aan het werkende leven. Het aansturen van deze groep vreet soms energie en soms geeft het juist energie.”

Rond wedstrijden wordt veel gebruik gemaakt van een vaste groep vrijwilligers. “Anders kan de wedstrijd, bij wijze van spreken, niet eens doorgaan. Het openen van toiletten, het aanleggen van elektriciteit voor de buitenhoreca: we hebben op wedstrijddagen een enorme waslijst aan klusjes.” Wat dat betreft is de Jupiler League vervelend, want NAC speelt op vrijdag- en maandagavonden. Veel vrijwilligers werken doordeweeks gewoon, wat het combineren bemoeilijkt.

Dat het NAC financieel en sportief niet geweldig afgaat, wordt immers niet gemerkt aan de toeschouwersaantallen. “Wij moeten eredivisieniveau presteren, dat is een uitdaging.” Schinning draait bijzonder volle en afwisselende dagen. “Ik ren van hot naar her. Als het me even teveel wordt, zoek ik materiaalman Ben van Bilzen op. Hij is gepensioneerd, maar is nog steeds elke dag op de club. Voor mij een baken van rust.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »