HupNAC: Van vriendschap naar liefde bij NAC

HupNAC: Van vriendschap naar liefde bij NAC

BREDA – Willem Swinkels (38) en Margriet Wolters (44) leren elkaar dertien jaar geleden bij NAC kennen. Inmiddels vormen ze een gezin van vijf en eind deze maand verhuizen ze naar hun nieuwe huis in de Belcrum.

Friezin Margriet komt in aanraking met NAC tijdens haar studie aan de PABO. ,,Klasgenotes gingen er heen en ik ging wel eens mee. Ik vond het zó vet.” Al snel begint ze meer te doen bij NAC: ze gaat programmaboekjes verkopen. ,,Daar maakte ik een sport van. Ik wilde er elke wedstrijd zeker honderd verkopen.” NAC weet dat Margriet inmiddels juf is en vraagt haar voor een gloednieuw initiatief: de Kidsclub. Ze begeleidt de kinderen die voor de wedstrijd met de spelers het veld opkomen. ,,Ik ken nog jongetjes van toen, die nu jongemannen zijn. Dat is zó leuk.”

Willem vraagt in 1993 een NAC-seizoenkaart aan zijn opa, voetballegende Kees Rijvers. Vanaf dat moment is hij supporter. Tijdens zijn promotieonderzoek woont hij in Lelystad. Hij blijft NAC volgen en komt Margriet voor het eerst digitaal tegen, op nacforum.nl. Als NAC thuis tegen NEC (2004) speelt, ontmoeten ze elkaar voor het eerst in levende lijve. ,,Hooguit vijf minuutjes, maar ik vond ‘m leuk”, weet Margriet nog. ,,Ik weet haast niets meer van die avond, maar dat moment staat me nog heel helder voor de geest”, vult Willem aan.

De twee chatten dagelijks, hun gesprekken zijn intens. Tijdens wedstrijden zitten ze naast elkaar, als kersverse vrienden. Sami, de peuter van Margriet, zit bij Willem op schoot. Margriet ligt in die periode in een scheiding en moet van een zeer minimaal inkomen rondkomen. Haar fiets begeeft het, geld voor de bus heeft ze niet. Het is hartje winter, het sneeuwt. Margriet loopt alles, met zoontje Sami.

,,Dat kán toch niet? Een aantal vrienden en ik legden geld bij elkaar.”, schetst Willem. Ook NAC legt wat geld bij en er komt een gloednieuwe fiets. Margriet: ,,Ontroerend. Als je in armoede leeft, zijn dat momenten dat je je rijk voelt.” Als Willem voor studiedoeleinden naar het Spaanse Córdoba moet, mist hij het dagelijks contact met Margriet. ,,Dus ik belde ‘r. Telefoonrekening van honderden euro’s, maar ik geloof dat de vonk pas toen overgeslagen is.” Na drie jaar vriendschappelijk contact vormen de twee eindelijk een stel. In 2014 trouwen ze.

Inmiddels is het gezin uitgebreid met twee kinderen, Jelle en Arthur. Margriet is weer onderdeel van de Kidsclub. De eerste keer dat ze weer op het veld stond had ze kippenvel op haar armen. “Het blijft iets overweldigends.” De missie van de Kidsclub, het bijbrengen van clubliefde, wordt ook binnen het gezin voortgezet. Sami  is intussen puber en heeft ook zijn eerste stappen als Kidsclubbegeleider gezet. “De kroon op mijn werk” lacht ze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »