HupNAC: ‘Vervolg op Wir Fressen Papegaai’

BREDA – Ze treden gemiddeld slechts vijf keer per jaar op. ,,Zo waarborg je toch een stukje exclusiviteit, nietwaar?”, glimlacht de zanger van Black Cows, Addo Sprangers. NAC loopt als een rode draad door de bandgeschiedenis. “Maar we zijn géén NAC-band.”

De Bredase pub rock-coverband bestaat inmiddels twintig jaar. Bassist Ben de Ruiter en z’n drummende broer Ruud, gitarist Noke de Raaff, Stef Lessmann op keyboard en Addo Sprangers leren elkaar zo’n 35 jaar geleden kennen bij NAC op de tribune. ,,NAC was toen ook zo hemeltergend slecht. Het stadion was een stuk leger, er zat slechts een plukje toeschouwers: wij.” De vijf besluiten een coverbandje te beginnen en spelen nummers uit de jaren 50 tot en met de jaren ’90. ,,Daar gieten we een Black Cows-sausje overheen, zodat het haast een eigen nummer wordt. We willen het origineel dan ook niet te vaak meer horen.”

Dat sausje gooiden ze ook over het Bredase volkslied ‘De Paarse Heide’, voor de NAC-cd Wir Fressen Papegaai. Het haast legendarische door de NAC-Supportersraad geïnitieerde album komt alweer uit 2001, dik vijftien jaar geleden.

,,Door onze NAC-achtergrond hebben we vaak NAC’ers in ons publiek. Dan spelen we meestal ook ‘Drie Kruizen’ en ‘Overal Waar We Komen’, onze andere twee NAC-liedjes. Daar maken we dan ook gelijk lekker langgerekte meezingversies á twintig minuten van”, vertelt Sprangers.

De cd Wir Fressen Papegaai en de daarbij horende concertavonden: er wordt met zekere weemoed op teruggekeken. ,,Met name die eerste avond, in de Para op 26 oktober 2001. Alle bands die op Wir Fressen Papegaai stonden waren er, dat kleine zaaltje was ook in een mum van tijd uitverkocht. Je voelde aan alles dat dat een hele speciale, onvergetelijke avond zou worden.”

Er volgde een jaarlijkse feestavond: United We Dance. Eerst in de Mezz, maar al snel in het NAC-stadion. De Black Cows stonden op alle edities, totdat het format een stille dood stierf.

,,Er staan standaard ongeveer 45 nummers op onze setlist, we spelen altijd zeker drie uur. Van Oasis tot The Poques, van Deep Purple tot The Cult, allen op onze eigen wijze.” Twee optredens zijn elk jaar zeker: in het Paasweekend staat Black Cows in café Catch22, vlak voor oudjaar -aanstaande vrijdag 30 december- in café De Mot. ,,Dat zit altijd ramvol, met veel bekende gezichten. Veel mensen kijken toch uit naar een Avondje Black Cows”, glimlacht Sprangers.

Hij hoopt ooit een opvolger van Wir Fressen Papegaai te maken. ,,Dat was een soort tijdsdocument, dat zou nu toch wel weer kunnen?”, mijmert Sprangers. ,,Het was toen een hele andere tijd. Eigenlijk zou ik dan nog meer genres toe willen voegen om er een soort felheid in te brengen: punk, metal, keiharde hiphop en natuurlijk ook dance. Puur om NAC een schop onder hun hol te geven. Ik weet zeker dat daar nu weer grond voor is.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »