HupNAC: In Amsterdam springen ze voor NAC

HupNAC: In Amsterdam springen ze voor NAC

AMSTERDAM –  Amsterdammer Daan Kinkhamer zit ergens achterin het café. Hij noemt zichzelf gekscherend ‘supporter van MVV voor één dag’. Hij juicht ook opzichtig bij de 1-0, maar NAC vindt hij ‘natuurlijk best een mooi clubje’. Geamuseerd kijkt hij toe dat zo’n veertig NAC-supporters zich hebben verzameld in Café Sportpark. Daar, aan de Jan van Galenstraat in Amsterdam-West, vond vrijdagavond het tweede ‘Avondje NAC in Amsterdam’ plaats. ,,Zo’n kwalificatie is wel tekenend voor de status van de club”, verzucht initiatiefnemer Michiel Reijnen. ,,Daarnaast zegt het eveneens iets over NAC dat hier zoveel mensen op af komen.”

Café-eigenaresse Karin Duivenvoorden kijkt enthousiast toe. ,,Zo’n grote opkomst had ik niet verwacht, dacht aan hooguit tien man.” Ze verwijst de NAC-supporters door naar een rookgedeelte, maar deze lijkt al snel te klein. Geen nood, ook in het normale café wordt MVV – NAC op groot scherm getoond, zij het zonder geluid: er is een dartscompetitie gaande. ,,We zijn een sportcafé, dus dit soort aanvragen vinden wij alleen maar leuk joh. Over Feyenoord zou ik moeten nadenken, verder zie ik geen enkel risico.”

De eerste editie van Avondje NAC in Amsterdam, twee jaar geleden, werd beduidend minder bezocht, heugt medeorganisator Stan Rombouts zich nog. Hij resideert sinds negen jaar in de hoofdstad en weet dat er veel NAC’ers verspreid door de stad wonen. ,,Ikzelf In eerste instantie voor studie. Daarna ben ik blijven hangen, zoals dat gaat. Ik denk dat ik daar niet de enige in ben hier”, aldus de Radio 1-journalist. ,,Leuk dat ook ik vanavond haast niemand ken.”

Die eerste editie in 2015 had alleen een pubquiz in zich; NAC speelde die avond geen wedstrijd. ,,Toch kwamen daar een twintigtal mensen op af, die er via via over gehoord hadden. Ik ontmoette daar nieuwe mensen, wat natuurlijk al een meerwaarde is. Het leverde een WhatsApp-groepje op, we carpoolen regelmatig naar Breda.” Ook ditmaal werd het evenement open en bloot op Facebook aangekondigd. ,,En dan is het natuurlijk fijn als een groot medium als B-Side Rats ook een oproepje doet.”

Martin Roest uit IJmuiden is samen met NAC-vriend Stefan naar het café gekomen. De twee kijken, met hun vrouwen in hun buurt, als enige aandachtig naar het grote beeldscherm. ,,Het niveau is, nou ja, hoe zal ik het verwoorden. Het is vechtvoetbal”, brengt Roest het voorzichtig. ,,Ik merkte bij Stefan wel enige opluchting bij die 1-1. Die was na de 1-0 al flink teleurgesteld aan het Twitteren.”

Wat Kinkhamer vooral bevalt: ,,Er komen wel vaker groepjes. Twente, Vitesse, noem maar op. Maar zij kennen elkaar, zijn vrienden. Deze gasten kennen elkaar niet, ze komen hier echt voor NAC. Dat heb ik nog nooit gezien hier.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »