Hup NAC: het publiek van NAC heeft macht

BREDA – ,,Het gaat de verkeerde kant op, dat proef je op de tribune en je ziet het aan het elftal. Het is allemaal zo machteloos”, klinkt Sjoerd Mossou somber. ,,Nederlagen tegen AZ en Ajax zijn ingecalculeerd, je had het moeten halen bij De Graafschap, Ado en Willem II”, vindt Chris van Nijnatten. Levien den Boer van fansite B-Side Rats heeft er inmiddels geen vertrouwen meer in. ,,Ik ben emotioneel al helemaal afgehaakt: we gaan degraderen. Dat geeft best rust, kan ik je vertellen.”

‘De NAC-supporter’ heeft al vaker in dit schuitje gezeten. ,,Mijn houvast is dat we in 1921 landskampioen zijn geweest en in 1973 de beker wonnen; wij verliezen nu eenmaal veel vaker dan dat we winnen. Dat zegt genoeg. Ik denk dat niemand in het stadion vrijdag tegen AZ vertrouwen had”, bemerkt Van Nijnatten. Houvast? ,,Je moet het uit een serietje halen. Of in een wedstrijd; het vertrouwen is nu eenmaal vrij wankel. Dit is echt een mentaal ding. En ja, iedereen ziet dat ze niet sterk genoeg zijn. De spelers zijn te jong, er is onderling weinig cohesie. Misschien moet er iets gebeuren in die groep, iets moois of juist iets ergs. Iets dat de verbondenheid versterkt.” 

Volgens Mossou is na de winterstop een enorme verwijdering ontstaan tussen spelers en publiek. ,,Als er weer interactie ontstaat tussen die twee, is er hoop. Kijk, zo’n Greg Leigh. Hij kan er niets van, maar hij bracht wél wat teweeg.”

Het gaat om één moment. Om één wedstrijd. Of liever: een serietje. ,,Er moet een vibe ontstaan, dat is echt onze enige houvast.” Mossou bezocht concurrent De Graafschap, tegen NAC. ,,In Doetinchem hebben ze niks te verliezen, dat proef je. Je voelt daar positivisme en energie. Dat zijn in degradatiestrijd cruciale dingen. En reëel bezien is De Graafschap de club die je vóór moet blijven.”

Het publiek van NAC heeft macht, denkt Mossou. Misschien wel doorslaggevend in deze degradatiestrijd. ,,Dat zag je in het degradatiejaar onder Maaskant ook. Er ontstond aan het einde toch een soort hoop en optimisme. Als je blijft hangen in deze ellende ga je er gegarandeerd uit.” Den Boer heeft het allang opgegeven. ,,Ik stel mezelf gewoon teleur als ik me op NAC verheug. Kijk, van AZ verlies je. Dat weet je van te voren, maar het erge is dat je dat bij De Graafschap-uit ook weet. Voor de club lijkt me degradatie ook niet zo heel erg; in het verleden was er de dreiging van een faillissement. Ik heb al een paar degradaties meegemaakt, deze doet me het minste. Je kunt gaan bouwen. Bouwen in de top, bouwen op het veld met jonge jongens.”

Maar Den Boer sluit zich wel aan bij Mossou en Van Nijnatten: een overwinninkje zou zomaar een ommekeer kunnen betekenen. Maar dan moet er nu wel wat structureel veranderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »