Hup NAC: Voor Ajax én voor NAC

BREDA – Het was de liefde die Kjell Steen (49) zestien jaar geleden naar Breda bracht. Ver weg van Ajax, ver van de Johan Cruijff Arena. Hij ging al achttien jaar fanatiek naar Ajax, maakte er de glorieuze jaren ’90 mee. Was erbij toen de Champions League in 1995 gewonnen werd. Maar ja, de liefde. Die noopte hem tot een keuze. Geen Ajax-seizoenkaart meer, maar van NAC. En nog altijd gaat hij er met veel plezier heen. ,,De club zit inmiddels in mijn hart. Ik zou liever zien dat NAC zich handhaaft dan dat Ajax kampioen wordt”, legt hij uit. Want ja: een kampioenschap is niet zo bijzonder voor Ajax. Degradatie voor NAC is dramatisch.

Waar de entourage in de Arena in de beginjaren tegenviel, deed het Rat Verlegh Stadion denken aan de oude De Meer. Er hing een voetbalsfeer, Steen voelde zich er gelijk thuis. De verschillen tussen de clubs zijn verder eindeloos. ,,Als NAC wint, is er echte euforie. Dan gaat het feest tot de late uurtjes door. Winnen is hier bijzonder, dat is zo leuk om mee te maken. Bij Ajax is dat alleen in de Champions League, verder is er vooral veel gemopper.”

De wedstrijden tussen Ajax en NAC zijn bijzonder voor Steen. ,,Wie de punten dan het hardste nodig heeft. Ik ben trots op NAC, neem ook vrienden uit Amsterdam mee naar wedstrijden. Bij die 0-8 vorig jaar voelde ik me vreselijk; Ajax hoort het hier moeilijk te hebben.”

Het niveauverschil in zijn eerste jaren viel hem alleszins mee; hij zag vaak goed voetbal. ,,Dat team met Penders en Zwaanswijk was écht goed. Veel beter krijg je het niet als niet-topclub.” NAC gleed echter af; het verschil momenteel is gigantisch. Een van de slechtste NAC-elftallen in de clubhistorie versus één van de beste Ajax-elftallen ooit. Wat dit jaar ontbreekt bij NAC is onverzettelijkheid. ,,Als je zelf voetbalt, zie je het. Dit team doet alsof het hard werkt, plichtmatig. Terwijl: NAC moet punten sprokkelen en dan telt alleen de winst. Hoe lelijk ook, hier is dat van levensbelang. Dan zie je NAC op zijn mooist. Een totaal ander voetbal dan ik bij Ajax gewend was, maar ik geniet daarvan.”

Zijn dochter Melissa laat trots haar Young Yellow Army-pasje zien, zoonlief Levi zit in zijn NAC-shirtje op de iPad te spelen en zal volgend jaar voor het eerst mee gaan. ,,Zij zijn hier geboren, dus is het logisch dat ze voor NAC zijn. Ik ben NAC’er geworden. Ik heb mijn vrienden hier, die zijn allemaal voor NAC.” Maar vanavond eerst Ajax – Tottenham Hotspur, want dat Ajax-hart zal toch ook nooit doven. ,,Natuurlijk volg ik de club. Het is een fantastisch seizoen, zeker Europees. Vanavond kijk ik mijn eentje. Dit is de halve finale Champions League man… Dat wil ik niet in een Bredaas café kijken, dat trek ik dan ook weer niet.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »