Hup NAC: School net zo belangrijk als voetbal

BREDA –  School en voetbal. En waar mogelijk rust: de dagen van Sam Bielok (14) zijn flink gevuld. De Roosendaler voetbalt sinds twee jaar bij NAC Onder 14 jaar en gaat sindsdien ook naar het Graaf Engelbrecht, waar NAC een samenwerkingsverband mee heeft. ,,Voor mijn ouders gaat school ten alle tijden vóór en ook NAC hamert daar flink op.”

Zijn vader brengt hem ’s morgens vroeg vanuit Roosendaal naar Boeimeer, waar de jeugd van NAC traint. Terug kan hij carpoolen. ,,Die ochtendtraining is fijn. Je bent meteen buiten en kunt je energie kwijt. Als je daarna doucht kun je fris aan je schooldag beginnen”, legt hij uit. 

Zo’n 60 jeugdspelers van NAC zitten op het Graaf Engelbrecht. Immers: de jongste jeugd gaat nog naar de basisschool, de oudste jeugd doet geen middelbare school. NAC adviseert nieuwe jeugdspelers om naar het Graaf over te stappen, maar dat is geen verplichting. Er gaan ook kinderen naar het Stedelijk Gymnasium of naar Scala, maar dat aantal is op één hand te tellen. En ook met die scholen is het gelukt afspraken te maken om school en NAC niet te laten botsen.

Bij het Graaf Engelbrecht komen ze bij de topsportcoördinator van de school, Rob Goossens. ,,We willen sport en school zo goed mogelijk op elkaar afstemmen, om voor beide het niveau zo hoog mogelijk te maken”, legt hij uit. Zeker om de vier weken wordt de voortgang individueel besproken met de topsporters-in-spé, bij moeilijkheden kan dat meer zijn. Dit jaar is het nog zo dat de lesroosters worden aangepast: als de spelers van NAC moeten trainen wordt een vak voor hen omgepland. ,,Dat is in het geval NAC nog goed te doen, maar voor individuele sporters is dat lastiger. We gaan dat volgend jaar veranderen.” Er zullen twee momenten in de week komen met een soort docentenpool. Sporters kunnen dan lessen inhalen, soms in een één op één met een docent.

Volgens Rens Philippa, coördinator van de jeugdopleiding van NAC, gaan school en sport echt hand in hand. ,,Want je weet dat de kans op betaald voetbal uiteindelijk niet heel groot is. School mag daarom nooit vergeten worden.” De kwaliteit van deze samenwerking gaat steeds verder omhoog, bemerken zowel Philippa als Goossens. ,,De spelers zitten gewoon in normale klassen en hebben dus geen status aparte. Dat mengt heel goed en zo zijn de resultaten ook.”

Zoals bij Sam, die het goed doet. Het meeste plezier haalt hij uit vakken als wiskunde, natuurkunde, scheikunde en aardrijkskunde; talen gaan wat lastiger. Dagelijks moet hij zo’n tweemaal twee uur trainen en daarnaast nog naar school. ,,Ik maak gedurende de dag en eventueel ’s avonds zo veel mogelijk huiswerk. Woensdagmiddag ben ik vrij, dan probeer ik ook echt zoveel mogelijk rust te houden. Of gewoon lekker te voetballen met mijn broertje.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »