Hup NAC: Op de parkeerplaats kaartje ruilen

BREDA – ‘Zaterdagavond, stadion nagenoeg uitverkocht, biervoorraad aangevuld: op naar een mooi Avondje PSV – NAC’. Het Twitter-account van PSV heeft zaterdagmiddag zin in de wedstrijd tussen de koploper en de hekkensluiter (2-0). Dat geldt minder voor de NAC-supporters en dat gaat niet alleen om de prestaties op het veld.

De KNVB ziet graag dat ook supporters van uitspelende clubs gastvrij behandeld worden. Drempels moeten verlaagd. Dadergerichte aanpak, zodat ‘de goeden’ gewoon een wedstrijd kunnen bezoeken. De buscombi begint al in zwang te geraken; de autocombi, waarbij gebruik gemaakt mag worden van de eigen auto, is gangbaar.

Die is er ook voor PSV – NAC. Om te voorkomen dat bezoekende supporters naar het centrum van Eindhoven gaan, is het verplicht om je kaart op de heenweg om te wisselen; in dit geval bij een tankstation aan de A58 bij Gilze. Men krijgt daar een parkeerkaart, die ze in Eindhoven weer om moeten wisselen voor het wedstrijdticket.

Eenmaal binnen wordt er geen bier geschonken en kijkt men aan tegen een zichtbeperkend veiligheidsnet. PSV verbiedt bovendien spandoeken in het vak. Dat er een speciaal doek is gemaakt voor een NAC-supporter die onlangs gediagnosticeerd is met kanker maakt het wrang.

Spandoeken in het uitvak betekent een blinde vlek voor camera’s, duidt persvoorlichter van PSV Thijs Slegers. ,,Er zijn tegen Sint Petersburg en Ajax ernstige incidenten met vuurwerk gebeurd. Doordat de daders zich verscholen achter spandoeken konden wij hen nooit achterhalen, vandaar het algehele verbod. Daar hebben wij inderdaad een lijn ingetrokken.”

Over dat veiligheidsnet: NAC’ers zouden eerder dit jaar tientallen bekers bier naar het vak beneden hen hebben gegooid bij een uitwedstrijd. Een supporter die anoniem wil blijven noemt het ‘gemakzucht’. ,,Ze zoeken een stok om mee te slaan, er is dit seizoen feitelijk heel weinig gebeurd.”

De supporter verzucht geïrriteerd; echte incidenten zijn er al jaren niet meer, goed gedrag wordt niet beloond. ,,Waar het om gaat: wil je alles uitsluiten door supporters zo behandelen? Of ga je dat kleine beetje risico accepteren en zorgen dat je mensen goed verwelkomt?” Slegers: ,,Dat willen we ook graag, maar dit zijn zaken die we hier gewoon niet accepteren.”

Zo’n 240 supporters van NAC togen met 80 auto’s naar Eindhoven. Bij het tankstation wordt flink gemopperd. ,,Het scheelt zo’n honderd man, die nu waarschijnlijk op de thuisvakken van PSV zitten. Dat lijkt me niet de bedoeling.”

Niet iedereen op het parkeerterrein maakt zich er druk om. ,,Er zijn ergere dingen. Zoals een trainer die Greg Leigh weer niet opstelt en wekelijks laat zien dat hij geen idee heeft hoe hij dit zooitje aan de praat krijgt. Schrijf dát maar eens op.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
Scroll naar boven