Hup NAC: Lezen is leuk, zegt Gianluca Nijholt

BREDA –Lezen vergroot de woordenschat. Stimuleert de fantasie. Traint de hersenen, de concentratie. Om kinderen te enthousiasmeren, slaan landelijke bibliotheken en de Eredivisie de handen ineen met het project ‘Scoor een boek’. Teamplay@NAC, het Oosterhoutse Theek5 en de Bredase Nieuwe Veste doen dit samen in deze regio; NAC-speler Gianluca Nijholt is ambassadeur.

,,Lezen is belangrijk voor je ontwikkeling, dat heb ik zelf echt ondervonden”, legt hij uit. Nijholt woonde immers een groot gedeelte van zijn jeugd in Schotland. Thuis was Nederlands de voertaal, erbuiten werd Engels gesproken -uiteraard ook op school. ,,Dus toen we naar Nederland gingen, had ik echt een taalachterstand. Ik ben toen boeken gaan lezen, om dat in te halen.” Zijn favoriete boek in zijn jeugd was onmiskenbaar de Kippenvel-serie. Sinds anderhalf jaar is Nijholt vader en leest zijn kleine spruit elke avond voor. ,,Toen ik gevraagd werd voor dit project was ik daarom gelijk enthousiast. Momenteel lees ik vooral luchtige boeken. Voetbalboeken, zoals ‘Ik Zlatan’ en over Andy van der Meyde. Of John van den Heuvel. Met mijn Nederlands is het helemaal goed gekomen”, grijnst hij.

Aanstaande maandag start het project op zo’n twintig scholen, gericht op de groepen 5 en 6. De bibliotheken verspreiden boeken, Nijholt speelt de hoofdrol in videofilmpjes ter stimulering. ,,Het is een project van negen weken, we hopen daarin dat de kinderen zo’n zeven boeken gaan lezen”, legt Gertjan Endedijk van Nieuwe Veste uit. Dat is geen verplichting, het gaat erom dat kinderen lezen leuk gaan vinden.

Het idee is om de boeken onderling te bespreken. Niet uitputtend of diepgaand, maar om elkaar enthousiast te maken over wat ze precies gelezen hebben. ,,We richten ons ook op ouders: laat je kinderen ook thuis lezen. En voorlezen is ook echt belangrijk. Een kwartier lezen per dag levert je duizend nieuwe woorden op per jaar. Het gaat hier niet om een boekenlijst; alle boeken zijn goed.”

Want na een kwartier zitten je hersenen in het verhaal. ,,Het kost moeite, dat is echt trainen en oefenen. Vergelijk het met voetballen; ook dat kun je alleen leren door te trainen”, geeft Theo Peeters van Theek5 aan. ,,Vooral jongens hebben op die leeftijd een matige concentratie. Meisjes kunnen al beter stilzitten. Het is een kwestie van verleiden, van het aantrekkelijk maken. Niets moet, maar al doende zullen de kinderen het steeds leuker gaan vinden. En met Gianluca Nijholt als motivator gaat dat ook zeker goedkomen.” De bibliotheken zijn vast voornemens hier een jaarlijks project van te maken en het gebied verder uit te breiden. ,,Het NAC-achterland is een stuk groter.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »