Hup NAC: De Grassmeisters Braspenning
BREDA – ‘Grassmaster’ Jan Braspenning nam dit voorjaar afscheid van NAC en geniet nu van een welverdiend pensioen; het gras van NAC is bij zoon Erwin in goede handen. Het lukt Jan echter niet helemaal te stoppen. ,,Ik was er toch twintig jaar bij betrokken.”
Veel regen tijdens de WEURO17-wedstrijd Engeland – Spanje in het Rat Verleghstadion. De strakke grasmat lijkt er onder te lijden. Toch? ,,Het gras werd in de grond getrapt, dus visueel was het zeker niet fraai. Maar feitelijk was er niets aan de hand. Nadat het opgedroogd was en wat lucht kreeg, herstelde het binnen een dag.”
Dat WEURO2017 was een interessante uitdaging. ,,De UEFA had strakke regels. We kregen afmetingen van de maaibanen; alle velden van het toernooi moesten exact hetzelfde zijn. Ze lieten ons overigens wel rustig ons werk doen.”
Het veld is het eerste waar beide Braspenningen naar kijken, ook bij wedstrijden op tv. ,,Dat kunstgras van Heracles tegen Ajax: ik keek er met gêne naar. Overal spatten korrels op, het oogde hobbelig. Dat leek me bewust, om het Ajax moeilijker te maken”, verzucht Jan. Ook bij PSV lag de grasmat er slecht bij, zagen ze. ,,De verlichting verhult daar veel, maar de beworteling is er niet goed. Het gras laat te makkelijk los, dat gebeurt bij ons veel minder.” Bij zware weersomstandigheden wil er nog wel eens iets loslaten. ,,Dat doet pijn, maar is onderdeel van het vak. Wij houden het veld tijdens wedstrijden strak in de gaten. Glijden er spelers uit? En waarom? Meestal ligt het aan de spelers zelf, hebben ze bijvoorbeeld te kleine noppen.”
Het stadion van NAC heeft één groot nadeel: het veld ligt het overgrote deel van de dag in de schaduw. ,,Daar wint De Kuip het, dat veld heeft de hele dag zon. In de zomers gaat het hier wel, maar van november tot februari is het echt een uitdaging om het veld in optimale conditie te houden. Het is een kwestie van doorzaaien en het tijd geven.” Braspenning werkt naar de wedstrijden toe en houdt daarbij vooral de kleur van het gras in de gaten. ,,Die moet optimaal zijn, aan de kleur zie je wat het gras nodig heeft.” Veel tijd krijgt het gras ’s winters doorgaans echter niet. ,,En juist dan worden meer wedstrijden kort achter elkaar ingepland, het gras heeft daardoor echt te weinig tijd om te herstellen. Dat neem ik de KNVB wel kwalijk.”
Sinds de zomer van 2016 is Erwin met zijn Hubra Fieldmanagement BV verantwoordelijk over het hoofd- en de traingingsvelden van NAC; de kennisoverdracht van vader op zoon is voltooid. ,,Maar de technieken staan niet stil. Jan was constant bezig met het veld, ik doe dat meer planmatig. Dat is een uitdaging, want je bent enorm afhankelijk van de weersomstandigheden. Die planning staat dus nooit vast.”