Hup NAC: Eerst Africa Cup, dan het eerste

BREDA – Natuurlijk kijkt Mohamed Amissi (18), linksbuiten van NAC O19, vol interesse naar het eerste. Hij schurkt er immers tegenaan. Trainde al met de groep en onderzoekt de mogelijkheden op ‘zijn’ positie. Maar nu eerst de Africa Cup. Voor onder 20, in Niger.

Nee, de geboren Belg is nog nooit in Burundi geweest, het land waar hij straks voor speelt. Zijn moeder komt van origine uit Burundi, vandaar de selectie. Hij heeft dan ook geen idee wat hem te wachten staat. ,,Een kleine cultuurschok, denk ik. Maar bovenal een mooi avontuur, toch? Mijn oom woont er, die haalt me van het vliegveld.”

In Burundi wordt hij al uitvoerig besproken in televisieprogramma’s. Hijzelf merkt de reuring aan social media. ,,Ik heb zeker duizend vriendschapsverzoeken uit Burundi gehad, het is echt enorm.”

Al op 8-jarige leeftijd wordt het talent opgepikt door betaald voetbalclub Beerschot. Na twee jaar volgt topclub Anderlecht en verhuist hij als 10-jarige naar een gastgezin. ,,Daar woonden verder jongens van 16, 17, 18. Ik moest als eerste naar bed; het was echt eenzaam en ik had last van heimwee.” Ook bij de club wordt Amissi steeds ongelukkiger. ,,Er zaten daar mensen voor zichzelf. Niet voor ons, de jeugd. Ik heb het in me om fel en boos te worden, het ging steeds minder goed.”

En nu? Mohamed Amissi heeft een vrolijke twinkeling in zijn donkerbruine ogen. Een lachend gezicht. Hij voelt zich nu fijn. In zijn vierde jaar Anderlecht werd hij uitgeroepen als beste speler van een toernooi. NAC-scout Ruud Rommens was daar en benaderde hem. ,,Ik kreeg een geweldig gevoel, Ruud was zó warm. Gaf me het gevoel écht geïnteresseerd te zijn. Ik was al gauw om.” Ja, hij kende NAC al. Volgde de Eredivisie, omdat hij de Belgische competitie wat saai vindt. En zo belandt Amissi als 14-jarige bij NAC en gaat bij een gastgezin in Prinsenbeek wonen. ,,Bij Peter en Sonja. Erg aardige mensen, ik woon er nu vijf jaar. Voorlopig wil ik daar ook blijven, ben er nog niet aan toe om op mezelf te wonen.” Hij heeft een MBO-diploma op zak en richt zijn pijlen nu helemaal op voetbal. ,,Ik ga om het weekend naar Antwerpen, naar mijn familie en vrienden. Ga ik met mijn broertje en zusje de stad in, dat is heerlijk.”

Maar nu eerst: met Burundi deelnemen aan de Africa Cup. Te beginnen met een oefenwedstrijd tegen Burkina Faso en daarna, op 2 februari, het evenement zelf. Spelen tegen Nigeria, Zuid Afrika en gastland Niger. ,,Fijn dat ik al een speler ken, Mike Trésor van N.E.C. Met hem speelde ik bij Anderlecht.” De selectie zal geen invloed hebben op voor welk land hij uit zal gaan komen. Want het liefste komt de Belg voor België uit. ,,Heel mijn familie komt uit België, dat zou toch geweldig zijn?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
Scroll naar boven