Hup NAC: Dankzij NAC aan het werk

BREDA – Een nieuw project bij de maatschappelijke tak van NAC: Rugdekking. Een leerwerktraject voor jongeren tussen de 17 en 28 zonder opleiding, dat hen een nieuw toekomstperspectief kan bieden. In de veiligheidssector. Want Scorpions, het veiligheidsapparaat bij NAC, vergrijst en kan best wat jong en vers bloed gebruiken.

Rugdekking is een nationaal project dat gesubsidieerd wordt door het Ministerie van Veiligheid en Justitie en al volop draait bij Sparta, Excelsior, Dordrecht en sinds kort ook bij ADO Den Haag. ,,Dit wordt jullie werkplek. Hier gaan jullie het leren”, klinkt Ricardo Kieboom van Stichting Schouders Eronder opgewonden, wijzend op de aantrekkingskracht van het stadion.

Maandagavond kwamen twaalf jongeren bij de voorlichtingsavond. Het kosteloze aspect klinkt als een uitgelezen kans. Zoals voor de 23-jarige Mo Omar. Hij woont sinds negen jaar in Nederland en kwam nog niet in aanmerking voor scholing. ,,Ik zou in februari eigenlijk beginnen met een opleiding over veiligheid bij Vitalis. Door miscommunicatie ging dat toch niet door en dreigde ik weer een jaar te gaan missen”, vertelt de in Somalië geboren Omar. Hij is met name gecharmeerd van het instromen. ,,Ik wilde al bij Scorpions werken, maar dan moet je er direct staan; ik heb de papieren nog niet. Nu is het al lerende. Uiteindelijk is mijn doel om politieagent te worden.”

Rugdekking is een project van twaalf weken. Het bestaat uit stage, opleiding en sporttraining. Uiteindelijk is het idee om de jongeren op te leiden tot UEFA Sportsteward, inclusief het veelgevraagde BHV- en VCA-certificaat. Vereiste voor de jongeren is dat ze een verklaring omtrent gedrag (VOG) kunnen overleggen en dus geen strafblad hebben. ,,In de veiligheidssector is onwijs veel werkgelegenheid. De Scorpions springen om nieuwe mensen”, legt Kieboom uit.

Maar: het traject is niet geheel vrijwillig of vrijblijvend. Van de jongeren wordt verwacht zich in te zetten en dat behelst meer dan alleen op tijd komen. ,,We gaan verschillende gedragsinterventies doen. Omgaan met geld, sollicitatietraining, persoonlijke verzorging, communicatie. Het doel is om jou te begeleiden naar de arbeidsmarkt”, aldus Kieboom.

De stewards-in-spé zullen in de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht al hun opwachting maken. Als blijkt dat het werk toch niet bevalt, zou NAC de jongeren op een andere wijze kunnen begeleiden naar een baan via Niemand Buitenspel, een soortgelijk project binnen Teamplay@NAC. Projectleidster van Rugdekking bij NAC is Patricia Bomhoff. Zij werkte eerder al zes jaar bij de club onder veiligheidsmanager Leon Aerssens. Het idee is dat NAC tweemaal per jaar het traject aanbiedt; er is plaats voor maximaal vijftien jongeren per keer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »