Hoeven heeft z’n eigen vak bij NAC

Binnen die, pak ‘m beet, 12.000 vaste NAC-supporters lopen zeer diverse groeperingen en groepjes rond. Dat reikt verder dan het alom bekende De Rat of Breda Loco’s. Uit Hoeven komt het fanatieke Hoekie B. “We zitten op de slechtste plekken van het stadion.”

Het is 8 april 2001 als de op dat moment jonge twintigers  Ferry de Bont, Ferdi van Ginneken en Rob van Sintruijen  eerst zelf moeten voetballen bij hun club Hoeven, voordat er naar het NAC-stadion gekoerst wordt. Veel te laat. “NAC – Feyenoord. Eerste minuut 1-0: Stewart. Zesde minuut: rode kaart Sergio. (Eindstand: 1-0, red.) Toen kwamen wij binnen. Alleen in de benedenhoek van de B-Side, eretribune-kant, was nog plek. We hebben die plek vervolgens geadopteerd: Hoekie B.” Hoevenaren sluiten zich aan, het dorp verwerft een eigen plek in het stadion. “Jongens verhuisden vanuit Vak G naar Hoekie B, omdat de connectie met Hoeven nu eenmaal groter is dan de connectie met het vak.” Dat blijkt ook na afloop van wedstrijden, als de groep direct terugkeert naar Hoeven. “Onze afterparty is altijd in ‘t Tapperijke.”

De basis-drie van Hoekie B zien zichzelf niet als de kern van NAC in Hoeven. “Hooguit het cement. Wij regelen kaarten of een touringcar naar uitwedstrijden. De Hoevenaar weet ons daarin altijd goed te vinden!”

Het hoogtepunt van de groep vond vorig jaar plaats. V.V. Hoeven bestond 75 jaar en het lukt de vereniging in samenwerking met Hoekie B NAC voor deze gelegenheid uit te nodigen. “Erg spannend, wordt dit wel een succes? NAC degradeerde immers; straks komt er geen hond op af”, kan Van Sintruijen zich nog goed heugen. De onzekerheid bleek ongegrond: met uiteindelijk tweeduizend bezoekers is V.V. Hoeven – NAC de best bezochte oefenwedstrijd van dat jaar.

Oud-scheidsrechter Roelof Luinge wordt uitgenodigd de wedstrijd in goede banen te leiden, Ferry de Bont wordt stadionspeaker. “Ik maakte en plein public wat grappen over Luinge. Dat vond ie niet leuk. Hij zei: ‘Je moet je bier pas drinken ná de wedstrijd’. Dat heeft ie toen zelf heel goed voorgedaan”, grijnst De Bont.

Even is er de fantasie om er een jaarlijks evenement van te maken. “Maar dat zit er niet in. NAC heeft een aantal vaste oefenwedstrijden, het is niet te doen daar tussen te komen. Bovendien wordt het nooit meer beter dan die keer.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »