Het tuintje van Ad

Het tuintje van Ad

Dakloze Ad van der Veeke (62 jaar) hield bijna zes jaar lang een klein, bescheiden tuintje achter de StadsGalerij bij. Het terrein rondom hield hij bovendien gevrijwaard van afval; dagelijks ruimde hij het zwerfvuil op. De 83-jarige Ria Meivis woont aan het aangrenzende Nonnenveld en zag hem er regelmatig bezig. ,,Mensen zagen hem als een zatlap, maar drinken is een eigen keuze. Het was toch bovenal een mens. Een fijn mens.” De twee raken met elkaar in contact en er ontstaat een vriendschap. ,,Hij gaf me nog een mooie rode vaas cadeau.” Lilian Joosen van de Stadsgalerij zag Van der Veeke vaak bezig. ,,Het is een droog stukje grond, Ad zag dat als een uitdaging. Als er een evenement op het terrein was moest zijn tuintje worden omgeploegd. Dat vond hij niet erg, hij begon erna gewoon opnieuw.”

Op 19 mei jongstleden werd het lichaam van Van der Veeke (62) in de Mark aangetroffen. Een schok voor Meivis, een schok voor iedereen die hem kende. ,,Ad was iemand die erg aanwezig was bij de vergaderingen in diaconaal centrum Het Annahuis. Iemand die zich niet verstopte en zijn woordje wel klaar had”, herinnert Jan Timmers zich nog goed. Sinds zijn overlijden is het tuintje een soort herdenkingsplaats geworden, dat fanatiek onderhouden wordt door Meivis, maar ook door de vrienden van Ad en door mensen van Het Annahuis. Centraal staat nu de rode vaas, die Meivis dus ooit van Van der Veeke kreeg. Timmers komt de planten tweemaal per dag water geven. ,,Want ze drinken nu meer dan Ad ooit gedaan heeft”, grijnst hij.

Het tuintje is toch iets groter geworden dan toen Van der Veeke het bijhield en ligt bovendien uiterst centraal op het terrein, waar met enige regelmaat het één en ander georganiseerd wordt. Zo is daar op 27 juli het Vredes-tipi/tenten-kamp. Joosen: ,,We gaan proberen er met respect om heen te bouwen, maar het is ook mogelijk dat we het herdenkingsplekje een stukje verhuizen. Het blijft hier, maar nu ligt het niet op de meest ideale plek.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »