‘Geen holle praatjes meer’

BREDA – NAC is gedegradeerd en speelt volgend jaar in de Keuken Kampioen Divisie. Naar Top Oss, Helmond Sport, FC Volendam. Een sportieve neergang, maar: ,,Degradatie zorgt ervoor dat wij als supporters weer dichter bij elkaar komen. Dat kan zomaar voor een heel nieuw elan zorgen”, denkt Iwan Maters van de Breda Loco’s. Maandag lanceerde NAC haar seizoenkaartencampagne ‘De wereld zal nog niet vergaan, zolang de liefde blijft bestaan’. Een ode aan NAC, aan haar iconen. Na 24 uur stond de teller al op zo’n 1800 seizoenkaarten.

Een perfect filmpje, vindt supporterscoördinator Gijs Kluft het. ,,Het speelt goed in op het sentiment. Maar volgend jaar moet het sportief wel echt beter. Dan gaat het er weer om wat er op het veld gebeurt. Voetbal is uiteindelijk de corebusiness van deze club; dat er zoveel supporters naar het stadion blijven gaan is geen vanzelfsprekendheid, daar zijn we ons van bewust.” Dat realiseert NAC zich ook. De campagne werd bedacht in een brainstorm met supporters. ,,Bij NAC lopen veel mensen rond die hier al een eeuwigheid rondlopen. Echte iconen. Het bijzondere daaraan vind ik: dat zijn niet zoals bij andere clubs alleen maar oud-spelers. Maar het zijn juist ook niet-voetbalmensen. Zij maken NAC NAC en iedereen kent ze”, legt Jasper Saeijs namens de club uit. Stadionspeaker Annie van Hooijdonk, materiaalman Ben van Bilzen, huismeester Martijn Schinning, voormalig terreinknecht Jan Braspenning passeren de revue. ,,We willen dat gevoel overbrengen. Deze mensen voelen altijd de liefde voor deze club, net als onze supporters.”

Ook Maters is even te zien in het filmpje. En hoewel hij er nog de pee in heeft, kijkt hij alweer uit naar de nieuwe jaargang. ,,Niemand kon zich identificeren met de selectie van het afgelopen seizoen. Als er geen beleving op het veld is, is het op de tribune nu eenmaal ook minder”, klinkt het. En dan, strijdbaar: ,,Dit geeft nieuwe energie; de meeste spelers gaan weg. Als je ziet hoe er bij de jeugd van NAC gevoetbald wordt; de beleving en het plezier is daar zoveel groter. Zij strijden voor de club.”

Door de degradatie verlaagde NAC haar seizoenkaarten in prijs met 7,5%. Supporters kunnen deze korting pakken, of dat restbedrag doneren aan de Jeugdopleiding. Vooralsnog deden zo’n 35% van de verlengers dit. ,,Die actie kwam ook naar voren door de supporters. Na degradatie is de jeugdopleiding misschien nog wel belangrijker. De kans dat spelers van onze jeugdopleiding doorstromen naar het eerste is wat groter, wat goed is voor de binding met de regio”, vermoedt Saeijs.

Ad van den Bemt van de Supportersvereniging ziet geen opzienbarende afname in het ledenbestand. ,,Je zag deze degradatie natuurlijk allang aankomen. De vorige keer was een domper, nu is het echt minder heftig. Als NAC-supporter weet je dat je promoveert en degradeert, dat hoort bij deze club. Ze willen al jarenlang een stabiele middenmoter worden. Misschien gebeurt dat ook ooit.”

Maar nu moet het op het veld gebeuren, vindt iedereen. ,,We kunnen niet in blijven zetten op clubtrouw en gevoel. Voetbal is nu heel belangrijk”, vindt Kluft. Ook Clubraad-voorzitter Geert van Poppel is daarin helder. ,,De beleidsmakers moeten het vertrouwen herwinnen. Niet teveel roepen, maar concreet worden. Er heerst nu in alle geledingen gelatenheid, ook in onszelf. Ik vind dat je als NAC zijnde écht uit moet spreken dat je voor promotie gaat.” De Clubraad organiseert op dinsdag 28 mei een openbare forumavond in het Supportershome. ,,Dan wil ik heel concreet horen wat we gaan doen. Geen holle praatjes meer.”

Dit was de laatste aflevering van de rubriek Hup NAC, de rubriek waarin de afgelopen jaren de liefde voor NAC en alles dat zich om de voetbalclub afspeelt centraal stond. In het nieuwe seizoen gaat BN DeStem in een andere vorm verder met artikelen over de mensen met een hart voor NAC. Wilt u daarover meedenken? Heeft u ideeën? Deel ze met ons via y.sjoukes@bndestem.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »