Geel-zwart gekleurd, maar kritisch

,,In Almere stonden we naast de biertap aan een statafel radio te maken.” Op pad met de mannen van 076Radio, naar een angstaanjagend lege Amsterdam Arena.
De wedstrijden van NAC zijn al 13 jaar te beluisteren via verschillende radiokanalen. Momenteel is dat 076Radio, een initiatief van Sander Waasdorp en techneut Jan Krijnen.
Bij Jong Ajax – NAC becommentarieert Ad van Loon (61) in z’n eentje de wedstrijd. “We hebben zes commentatoren. Normaliter verslaan we de wedstrijd met z’n tweeën, vanavond kwam het toevallig zo uit.” Jan Krijnen (54) doet de techniek, NAC faciliteert de live uitzendingen.
Een analyse vooraf? “Ik vind Jong Ajax beter dan het eerste elftal. Spelers als Nouri en Černý zijn van uitzonderlijke klasse. Een gelijkspel lijkt me het maximaal haalbare”, aldus Van Loon.
Maar onderweg is de wedstrijd niet het onderwerp van gesprek. Liefde voor het medium radio verbindt de mannen. “De ontwikkelingen gaan zo hard, dat houden we goed in de gaten.” De stream van 076Radio is door 500 mensen tegelijkertijd te beluisteren. “Zo worden we gezien als klein radiostation. Als we die capaciteit verhogen, moeten we ook beduidend meer afstaan aan Buma Stemra. Nu zijn onze kosten te behappen.” Deze bezoekersaantallen worden regelmatig bereikt.
Krijnen heeft plezier in de statistieken die de streams ‘m geven. ”Vaste luisteraars op Curaçao en in Miami, daar zitten dus NAC-supporters. In de winter zie je veel wintersportgebieden, in de zomer vooral Zuid-Europa.”
De enorme Arena is nagenoeg leeg. “Volgens mij zijn er meer veiligheidsmensen dan supporters, het is werkelijk bedroevend”, verzucht Van Loon live in de uitzending. De tegenstander is heer en meester, tikt NAC bij vlagen helemaal weg. Van Loon ergert zich al snel aan huurling Brandon Barker, bij wie alles lijkt te mislukken. Vlak na de rust wordt hij gewisseld voor Mounir El Allouchi. Van Loon, juichend: “Ja hoor, trainer Dijkhuizen heeft geluisterd!”
Uiteraard, het verslag is geel/zwart gekleurd, maar dat klinkt vanavond uitermate kritisch. “Er komt geen pass aan, ze doen maar wat. Er is geen opbouw van achteruit, Rommens werkt keihard zonder dat het iets oplevert, Stans leek me een goede aankoop, maar speelt slecht. Er zit geen enkele pit in dit elftal.”
El Ghazi scoort de 1-0 namens Jong Ajax, maar valt vooral in negatieve zin op. Van Loon ergert zich aan diens aanstellerige gedrag. “Dametje El Ghazi ligt weer eens te kermen van de pijn. Mag ik het zeggen? Wat een mietje is dat!”
NAC verliest, met 2-1. Na de aansluitingstreffer van Dessers hoopt Van Loon even op dat gewenste gelijkspel. “Maar dit is natuurlijk volkomen terecht”, besluit hij.
“We hadden vandaag 425 luisteraars”, vertelt Krijnen. “We hopen op adverteerders, zodat we de radioverslagen kunnen continueren. Nu ben ikzelf de voornaamste sponsor, dat houdt wel een keertje op vrees ik.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »