Fr0nt76 wil de grenzen opzoeken

Fr0nt76 wil de grenzen opzoeken

BREDA – De heksenketel van vroeger terugbrengen in het Rat Verleghstadion en het Avondje NAC laten herleven. Het is een doelstelling van de steeds verder uitdijende vriendengroep Fr0nt76. ,,Op de B-Side staan veel kleine groepjes. Wij willen graag verbinden, ten gunste van de sfeer.”

Dat klassieke Avondje NAC kennen de jonge twintigers vooral van beelden en van horen zeggen, zeggen Thomas Koster en Wes van Gaalen namens de groep.. ,,We proberen dit te vertalen naar de huidige tijd en willen het vuurtje opstoken.”  Niet letterlijk, voor vuurwerk gelden strenge restricties. ,,We zoeken de grenzen van het toelaatbare op, zonder NAC te willen schaden. Zo gebruiken wij gele rook als sfeerverhogend middel. Dat geeft wat extra’s.” Het idee is eenvoudig: sturing geven en anticiperen op elkaar, als groep heb je meer bereik dan als individu. ,,Het gaat niet zozeer om ons, we hopen vooral de rest van het stadion aan te steken.” Onderling overleggen ze regelmatig over nieuw uit te voeren ideeën. ,,Daar hoeft niet iedereen bij te zijn, sommigen zijn sterker in de uitvoering.”

Het merendeel van Fr0nt76 kent elkaar van uitwedstrijden. ,,Daar ontstaat alles, de sfeer bij uitwedstrijden is net iets rauwer. Dat randje willen wij bij thuiswedstrijden ook opzoeken.” Al snel werd aansluiting gezocht met de Breda Loco’s. ,,Wij helpen hen aan mankracht, bijvoorbeeld voor het ophangen van spandoeken, zij faciliteren het één en ander voor ons.”

Maar ze willen toch vooral zelf aanpakken. ,,NAC verloor in de nacompetitie van Eindhoven (1-0). Er moest wat gebeuren. We besloten met 800 man vanuit de stad naar het stadion te wandelen. We hadden stadionfakkels, fokten elkaar op, er ontstond gezonde adrenaline. Dat was in het stadion nog merkbaar, waardoor de sfeer er gelijk goed in zat.”

Sfeeracties zijn slechts te regisseren vóór de aftrap. ,,We proberen direct een atmosfeer te creëren. Dan is het aan de spelers, het overgrote deel van het NAC-publiek reageert immers wat er op het veld gebeurt. Soms gebeurt er zó weinig op het veld, dat je uit een soort zelfentertainment maar wat carnavalsliedjes gaat zingen.”

Het is de makke van de NAC-selectie; de spelers zijn volgens Fr0nt76 soms te lief. ,,Ze mogen best eens een lompe overtreding maken. Pak eens een kaart, onze steun heb je. De spelers zijn vaak de ontbrekende schakel, dat hebben we ze ook al eens verteld. Ze zeiden de hint te begrijpen.” Fr0nt76 is nog maar aan het begin. In december werd in café Nr. 10 het eerste Fr0nt76-feest gegeven, ‘alleen voor NAC-supporters’.  ,,We zijn nog zoekende, maar hopen steeds zichtbaarder te worden. We krijgen veelal positieve reacties op het vak; we willen vooral als verbindende factor fungeren.”

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »