Flashmob met Tocoloro

Flashmob met Tocoloro

Het Bredase koor Tocoloro bestaat inmiddels vier jaar, maar telt slechts achttien leden. Dat zijn er veel te weinig, maar eerdere campagnes om meer leden te werven leverden nauwelijks extra aanwas op. En dus werd besloten tot een ludieke ledenwerfcampagne: een zogenoemde ‘seriële flashmob’ in hartje Breda.

Onder aanvoering van dirigente Anneke Bogaard werden donderdagavond de stoute schoenen én opvallend kleurrijke kledij aangetrokken. De dames verschenen in het wit, roze, oranje en rood, vrij naar een Caribisch paradijsvogeltje en inmiddels de huiskleuren van het koor. Het idee: daar waar het druk is in de binnenstad het oeuvre ten gehore brengen. Zonder vergunning, maar zoals het hoort: spontaan, zonder enige aankondiging. ,,Het zou toch wel heel leuk zijn als we ook wat troubles krijgen”, kijkt Bogaard alvast iets vooruit

Tocoloro brengt vooral Afrikaanse muziek, met uitstapjes naar Brazilië, Suriname, Bulgarije, Oekraïne en Cuba. Ze begeleiden zichzelf door middel van percussie. Het koor oefent normaliter eens in de twee weken in Het Huis van de Heuvel en met foldertjes hopen ze na afloop van de liederen het aanwezige publiek te enthousiasmeren eens deel te nemen aan het koor.

Vooraf lijken er toch wat zenuwen aanwezig. Tijdens het inzingen op het binnenpleintje van de Nieuwe Veste ontstaat wat discussie over de te zingen liederen. Enkele daarvan zijn de laatste tijd nauwelijks geoefend, maar Bogaard heeft er het volste vertrouwen in dat het goed komt. Ook van een flashmob is in de praktijk niet echt sprake: de groep verplaatst zich gezamenlijk, stationeert zich opvallend en zingt, na kort overleg, een lied van zo’n drie minuten en vervolgt daarna weer haar weg. Veel publiek trekken de performances van Tocoloro dan ook niet, daar zijn de minioptredentjes waarschijnlijk toch te kort voor. ,,We willen iedereen in de stad vergasten op mooie liederen, hopelijk is ons dat dan toch gelukt”, klinkt Bogaard optimistisch.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »