Familie staat op één bij de Gudeljs

BREDA – Moeder Olivera streelt liefdevol de blote borst van haar zoon Dragiša. Hij ligt geblesseerd in het ziekenhuis. Ze maakt zich zorgen. Vertroetelt hem, fluistert lieve woordjes. Het is een ontroerend tafereel in Nooit Opgeven, Altijd Gudelj, de nieuwste NAC-documentaire op FOX Sports.

,,Ook buiten de camera’s en naar ons toe was ze zo zorgzaam, ze is echt de motor van de familie”, zag regisseuse Ariënne Dozeman. De drie kinderen van Olivera en Nebojša Gudelj richten zich volledig op hun sport. Nemanja (27) speelt bij Sporting Portugal, Dragiša (21) vertoeft eveneens in Portugal, bij Vitória Guimarães. Vanja (16) tennist en richt zich in Nederland op de top 100 van het mondiale circuit.

Familie staat onmiskenbaar op één. Vanja, bijvoorbeeld, zegt weinig vriendinnen te hebben. Dat is prima, ze heeft Nemanja en Dragiša en dat is meer dan genoeg. Maar ‘de fabriek Gudelj’, zoals Nemanja het liefkozend noemt, produceert momenteel ver uit elkaar; vader Nebojša werkt in China. ,,We hebben een groepsapp, hebben dagelijks contact”, legt Nemanja zaterdagmorgen uit bij GIG creative film production, vlak nadat de documentaire haar voorpremière beleefde. Hij is geëmotioneerd, vertelt hij. ,,Er zit zoveel in. Mooie kanten, minder mooie kanten. Het is een heel eerlijk document geworden.”

Het was een klein relletje, in 2014. De jonge Dragi, toen bijna 17 en spelend in de jeugd van NAC, juichte opzichtig in AZ-tenue in het Rat Verlegh Stadion, toen Nemanja namens AZ de prachtige 0-1 maakte. Het werd hem niet in dank afgenomen. Misschien niet slim, denkt Nemanja nu. Maar kort ervoor was hun vader bij NAC ontslagen, een ontslag dat moeilijk te verteren was in de familie. Nemanja, nu: ,,Dat was niet lekker, toen. Die commotie was onprettig.”

De Gudelj’s willen beter worden. Het hoogst haalbare bereiken. ,,Nemanja kan in interviews soms arrogant overkomen. Dat is hij niet. Hij is wel erg verzekerd in zijn eigen kunnen”, ervoer Dozeman. Ze bezoekt Nebojša in Bosnië, waar de basis zich openbaart. ,,Ze weten waar ze vandaan komen en werken er samen keihard voor om het beter te krijgen”, viel haar op. En elkaar te steunen. Nemanja gedraagt zich als de oudste broer; probeert zijn jongere broer en zusje te behoeden voor de fouten die hij maakte. ,,Hijzelf waarschuwt Vanja voor hoe mannen zijn. Legt uit hoe hij zelf naar meisjes keek in zijn puberteit.”

En moeder Olivera? Ze zorgt. Geeft zogenoemde ‘mamamientjes’. Probeert haar aandacht te verdelen, zoveel mogelijk aanwezig te zijn bij wedstrijden van haar kinderen. Zonder ergens druk op te leggen, hen te pushen. Nee, ze is hun moeder. Ontzorgt hen. Vertroetelt hen.  

Nooit Opgeven Altijd Gudelj is donderdagavond om 21:30 voor het eerst te zien op FOX.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
Scroll naar boven