Een teleurstellend topseizoen

Een teleurstellend topseizoen

BREDA – Donderdagvond om tien uur gaat met Alles en Niets de eerste van twee NAC-documentaires van dit seizoen in première op FOX. Vorig jaar verhaalde de club, in samenwerking met GIG Creative Film Production, over de euforie van de promotie. Vervolgens werd het boek Avondje NAC van Sjoerd Mossou verfilmd.

GIG Creative Film Production

Ook dit jaar verzorgt GIG de documentaires voor NAC. Voor de invulling ervan doken ze in de recente historie. In het seizoen 2007 – 2008 behaalde NAC haar beste eindklassering ooit. Derde. Bovendien haalde de ploeg de halve finale van de beker. In de play-offs bleek de pijp leeg en bleef het achter met lege handen.

Ernie Brandts

Met de hoofdrolspelers wordt in ruim twintig minuten teruggeblikt op deze jaargang, met één belangrijke afwezige. ,,We hebben toenmalig trainer Ernie Brandts gevraagd, maar hij wilde jammer genoeg niet meewerken”, geeft regisseur Toon Donders van GIG aan. Ze konden echter niet om hem heen. De waas die toentertijd rond een eventuele contractverlenging van Brandts werd opgetrokken komt uitvoerig aan bod.

Speler Rogier Molhoek weet nog dat technisch directeur Earnest Stewart de kleedkamer binnenkwam om te melden dat assistent-trainer Leon Vlemmings met vijf jaar had verlengd. ,,Over Brandts wilde hij niets zeggen, dat vonden wij toen heel raar.” Er wordt ditmaal niet gekozen voor de bombast en sfeer zoals in voorgaande documentaires, maar GIG gaat op de journalistieke tour. Vragen kritisch door en zoeken de grenzen op. Niemand wil er echter te diep op in gaan. ,,Uit loyaliteit, denk ik. Het leverde soms wat spanning op, maar men wilde elkaar niet af vallen”, bemerkte Michiel van de Zandt, creative director van GIG.

Oerdegelijk

NAC begint dat seizoen slecht, maar herpakt zich. De groep groeit naar elkaar toe en trekt ook buiten de club met elkaar op. ,,Na verloop van tijd wisten we dat een 1-0 voorsprong zeker winst betekende”, zegt Rob Penders daarover. Dat hadden de supporters ook. ,,Sommigen keken niet meer na de 1-0. Dan was de wedstrijd namelijk wel klaar”, concludeert Donders na gesprekken met supporters. NAC speelde oerdegelijk. Bestond uit ervaren jongens die wisten hoe ze een wedstrijd konden winnen en afstand konden houden van de bestuurlijke onrust.

Overwinningen worden aan elkaar geregen, de populariteit van Brandts neemt zienderogen toe. Maar het bestuur vindt dat trainer Brandts binnen NAC niet het aanzien heeft van een hoofdcoach. Hijzelf laat zich indertijd voor de camera’s niet uit over zijn status bij de club, assistenten John Karelse en Vlemmings laten zich anno nu nog lovend uit over diens werkwijze, waarin ze beiden de vrijheid krijgen.

Alles en Niets

Alles en Niets laat feitelijk niets nieuws zien, maar is een fraaie weergave van een memorabel NAC-seizoen, dat in chronologische volgorde wordt verteld. Waarin een derde plek uiteindelijk als een teleurstelling wordt ervaren. ,,Maar dit was wel het beste jaar van de club ooit, dat wordt wel eens vergeten”, legt Donders uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »